Carles Peris, reelegit com a secretari general de LA UNIÓ en el XV Congrés celebrat aquest cap de setmana

LA UNIO - 20 Nov, 2022

“Tindre un preu just per a mantindre el model agrari més social i humà que existeix i que està en perill davant molts gegants”, és una de les nostres principals demandes, ha dit Peris

Carles Peris, productor de cítrics de 46 anys de Les Alqueries (La Plana Baixa) ha sigut reelegit com a secretari general en el transcurs del XV Congrés de LA UNIÓ Llauradora i Ramadera que hui ha conclòs després de dues jornades de treball sota el lema “Fent front als gegants” a la localitat d'Alboraia (Horta Nord).

La nova Comissió Executiva de nou persones, formada a part de per Peris, són les següents persones que repeteixen: Isabel Navarro (de 60 anys i productora de raïm de vinificació, fruita seca i olivar de Casas del Rey (Utiel-Requena); Fernando Durà (de 35 anys i productor d'arròs, cítrics i caqui d'Albalat de la Ribera (Ribera Baixa); Luis Javier Navarro (de 56 anys i productor de raïm de vinificació, fruita seca i oliveres) de Venta del Moro (Utiel-Requena); Paco Benavent (de 57 anys i productor de cítrics, magranes, caquis i oliveres de Bèlgida (Vall d'Albaida); Juan Francisco Vidal (de 48 anys i productor de porcí, fruita seca i oliveres de la Barona (Plana Alta)). Entren per primera vegada en la comissió executiva, Arturo Zaragozà (de 51 anys i productor d'olivar de Rossell (Maestrat); Antonio Gutiérrez (de 41 anys i productor d'hortalisses d'Almoradí (Vega Baja) i Daniel Carbonell (de 31 anys i productor de cítrics i caqui de la Pobla Llarga (Ribera Alta). Un aspecte que destacar de la nova comissió executiva és l'edat mitjana de les persones que la formen, 47 anys, en el context d'una població agrària molt envellida en la Comunitat Valenciana.

En l'acte de cloenda ha intervingut una destacada representació de la societat civil i política de la Comunitat Valenciana, entre elles representants d'associacions de consumidors (FACUA, UCE i AVACU), sindicats de classe (Intersindical, UGT i CCOO), CES, entitats representatives del sector agrari (Cooperatives Agro-alimentàries) i representants de partits polítics com Roger Llanes (PSPV), Carlos Mazón (PP), Ruth Merino (Ciutadans), Àgueda Micó (Compromís) i Marisa Saavedra (Unides Podem). També han intervingut representants de totes les organitzacions que conformen la Unió d'Unions, entre ells el coordinador estatal, José Manuel de les Heras.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha volgut perdre's l'acte i ha intervingut davant les prop de 200 persones delegades a l'inici de la jornada. Han tancat l'acte de cloenda Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera.

Carles Peris, en el seu discurs de reelecció com a secretari general, ha assenyalat que “tenim més de 450 propostes de treball aprovades per aquest Congrés per a millorar el nostre dia a dia que traslladarem a totes les administracions, institucions i entitats, entre elles la fonamental de tindre un preu just per a les persones llauradores i ramaderes per a mantindre el model agrari més social i humà com el nostre que està en perill per molts gegants”.

Peris ha indicat que “buscarem i reforçarem complicitats i aliances per a fer front a gegants com la gran distribució, els fons d'inversió especulatius, les Administracions amb estructures pesades i burocratitzades. Volem participar activament en l'articulació d'una cadena agroalimentària sostenible, des del punt de vista ambiental, social, territorial i econòmic”.

Informe general i ponència política agrària aprovats per unanimitat

Ahir dissabte es van aprovar per unanimitat l'Informe General de la Comissió Executiva i la Ponència de Política Agrària. En l'Informe es destaca que “les amenaces que intenten destruir el nostre model d'una agricultura amb professionals són cada vegada més grans i s'estan convertint en gegants. El poder de les cadenes de supermercats que fixen els preus, el nou model d'agricultura sense llauradors potenciat per oligopolis empresarials, els lobbies exportadors de productes amb estàndards de producció no permesos a la Unió Europea són cada vegada més amenaçadores”. Enfront de totes eixes amenaces, a eixos gegants, prossegueix l'informe “LA UNIÓ no es posarà de perfil, no deixarem que passen pel nostre costat sense oposar resistència i l'organització farà front a aquests gegants”.

D’altra banda, la Ponència de Política Agrària marcarà les directrius per les quals aposta l'organització en els pròxims quatre anys. Entre elles la demanda d'una PAC per al manteniment de l'activitat agrària i el foment de la professionalitat i l'exigència d'un mercat més just, ètic, transparent, equitatiu i sostenible. S'advoca també per la millora de l'eficiència de les explotacions, un increment de l'estabilitat dels ingressos agraris, costos de producció més assumibles, impuls al relleu generacional, relacions comercials equitatives amb tercers països i polítiques d'adaptació i mitigació al canvi climàtic, entre altres.