Demà es restableix la clàusula de salvaguarda respecte a l'arròs procedent de Cambodja i Myanmar que portava anys demanant LA UNIÓ

LA UNIO - 17 Jan, 2019
  • 2750
  • 0

Hui s'ha publicat en el Diari Oficial de la Unió Europea i LA UNIÓ alerta ara sobre el futur acord amb Mercosur

LA UNIÓ de Llauradors celebra que a partir de demà, després de la publicació hui en el Diari Oficial de la Unió Europea, la Comissió Europea haja decidit activar de nou la clàusula de salvaguarda per a frenar la importació d'arròs lliure d'aranzels dels països EBA -Cambodja i Myanmar-, una mesura que l'organització portava temps sol·licitant.

LA UNIÓ havia denunciat en reiterades ocasions els perjudicis causats per la importació d'arròs lliure d'aranzels des de Cambodja i Myanmar per a la Comunitat Valenciana i per això es felicita de la decisió de la Comissió Europea.

Els drets d'importació en forma d'aranzels s'aniran reduint de forma constant durant els tres pròxims anys. La clàusula permetrà que els aranzels vagen de 175 euros per tona en el primer any, a 150 euros per tona en el segon any i, finalment, a 125 euros per tona en el tercer.

En aquest sentit, LA UNIÓ llança una reflexió sobre si la quantitat d'acords comercials bilaterals i regionals estan repercutint en uns beneficis reals o suposats en aquests països en desenvolupament als quals es pretén afavorir i si es tradueixen realment en un increment i millora de la qualitat de vida de les poblacions rurals i una redistribució equitativa dels beneficis- “Nosaltres tenim els nostres dubtes” – afirmen des de la LA UNIÓ.

L'organització assenyala que l'aplicació d'aquesta clàusula donarà un respir al sector arrosser, però no cal oblidar que la Unió Europea està ultimant en el marc de l'acord amb MERCOSUR la possibilitat que s'importe entre 45.000 i 100.000 tones anuals d'arròs a baix aranzel; el que obri l'entrada massiva en el mercat europeu a un preu amb el qual no es puga competir.

Del grup de països de Mercosur, el principal exportador d'arròs és l'Uruguai que ja en la campanya 2015/2016 va exportar a la UE 35.464 tones. LA UNIÓ demana que s'establisquen uns límits perquè no es perjudiquen els cultius que no es puguen reconvertir.

LA UNIÓ creu que la decisió de la Unió Europea serveix també d'exemple per a donar suport a una clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica -que tant mal fan als productors de la Comunitat Valenciana- i espera que siga el Govern d'Espanya qui done el primer pas per a sol·licitar-la en l'àmbit comunitari.