El número d'assegurats aquesta campanya de raïm de taula baixa un 35% per la pujada de les primes i LA UNIÓ proposa mesures per a abaratir-lo de cara a la pròxima

LA UNIO - 12 Apr, 2019
  • 2659
  • 0

En una roda de premsa celebrada a Novelda l'organització fa propostes de futur per a salvar al sector

S'ha consumat el que es preveia i la contractació de l'assegurança del raïm de taula a Alacant i la comarca del Vinalopó, mancant pocs dies per a tancar el termini, ha descendit de forma notable. LA UNIÓ de Llauradors ha informat hui que a data 8 d'abril el volum d'assegurats havia baixat sobre l'any passat un 35% (de 260 es passa a 170), un 32% la superfície assegurada (de 1.474 ha a 998) i un 32% el volum de quilos (de 36,9 milions kg a 25,2).

En roda de premsa celebrada a Novelda el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris; el responsable del sector, Enrique Sánchez i el secretari comarcal del Vinalopó, Francisco José Cremades, han expressat el seu malestar per la pujada de l'assegurança un 50% de mitjana per als productors de raïm de taula i han traslladat les propostes de l'organització per a abaratir el cost de les primes de cara ja al pròxim any, ja que enguany el període de contractació conclou dilluns que ve encara que podria ampliar-se fins al pròxim 23 d'abril.

LA UNIÓ assenyala que l'assegurança de raïm de taula presenta una alta sinistralitat en el transcurs dels últims cinc anys, però també cal significar que el canvi climàtic és evident i que per les característiques en les quals es produeix aquest cultiu existeix un major risc climatològic en eixes dates (més pluges fonamentalment) i que ha d’haver un equilibri entre les línies més rendibles i les que menys. Per això fa una crida a les Administracions públiques perquè ajuden els productors en la viabilitat de l'assegurança de raïm de taula, que és l'única eina d'estabilitat de la seua renda davant les inclemències meteorològiques.

En aquest sentit LA UNIÓ advoca perquè l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA), dependent del Ministeri d'Agricultura, subvencione els recàrrecs de sinistralitat del cultiu i també perquè la Conselleria d'Agricultura -que fa un gran esforç en el seu suport a les assegurances agràries- subvencione fins al límit màxim possible del 65% l'assegurança als productors professionals que són els que més acusen els danys per inclemències meteorològiques per dependre la seua renda en major proporció dels ingressos procedents de les activitats agràries.

Els representants de LA UNIÓ han indicat també que traslladaran les seues peticions als diferents partits polítics en la campanya electoral que s'acaba d'iniciar per a les generals i autonòmiques del 28 d'abril i també per a les municipals del 26 de maig.

L'organització ha repassat les accions realitzades al llarg dels últims mesos tant en els despatxos com al carrer. En aquest últim aspecte destaca la manifestació del passat 14 de març a València davant la Delegació del Govern o l'intens calendari de xarrades informatives dut a terme per a informar els llauradors del Vinalopó. De la mateixa manera destaca el suport dels Ajuntaments de la zona de producció del raïm com són els de Novelda, Monforte, Asp, Agost, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares i la Romana a una moció presentada per LA UNIÓ.

També han assenyalat que les seues propostes han sigut remeses en dues ocasions amb sengles escrits durant el mes de febrer (21 i 28) a la Conselleria d'Agricultura per a mantenir una reunió en la zona productora del Vinalopó de forma conjunta amb representants del sector productor, comercialitzador i cooperatiu de la zona, per a traslladar-los de primera mà la problemàtica generada i que conjuntament amb ENESA es trobaren solucions alternatives. No obstant això, LA UNIÓ ha criticat que la consellera Elena Cebrián ni tan sols s'haja dignat a donar una resposta sobre aquest tema.