El sector apícola no arriba a un acord amb la consellera d'Agricultura i manté la seua protesta per a demà a València

LA UNIO - 05 Nov, 2020
  • 1366
  • 0

La Llei de Ramaderia, que inclou sancions de fins a 60.000 euros, ja està en Les Corts per a la seua tramitació

No hi ha acord. En la reunió que es va mantindre ahir a la vesprada entre la consellera d'Agricultura de la GVA, Mireia Mollà i les organitzacions representants del sector apícola de la Comunitat Valenciana: LA UNIÓ, Asaja-Alacant, CCPVCOAG, APAC, Ava-Asaja, UPA i ARVA, va quedar patent que, malgrat les al·legacions que dins del termini i en la forma escaient es van registrar, tant al juliol com al setembre, contra la modificació de la Llei de Ramaderia, amb la qual es pretén sancionar als apicultors per produir mel de flor del taronger, amb multes que poden arribar fins als 60.000 euros, les al·legacions presentades per les organitzacions més representatives no van ser tingudes en compte i la modificació de la Llei de Ramaderia segueix el seu curs, fins i tot, ja s'ha enviat a les Corts i està en procés d'aprovació.

Per això, malgrat els intents en la reunió d'ahir a la vesprada per part de Mireia Mollà, de parar l'acte de protesta apícola previst per a demà, mantenint la seua postura de “com a mesura de gràcia al sector” oferir-los una moratòria de dos anys per a aplicar aquestes sancions, els apicultors consideren aquesta mesura com una “burla”, a més de totalment insuficient, i han acordat seguir amb les mobilitzacions per a mostrar el seu descontentament amb aquesta situació i exigir l'eliminació de l'Acord de la Pinyolà amb el contingut actual.

En conseqüència, demà, 6 de novembre, segueix en peus la camionada apícola, en la qual es preveu la participació de més de 300 vehicles. Un acte de protesta sense precedents, en la qual furgonetes, camions, remolcs, a més de diversos apicultors a peu abillats amb carretons carregats de ruscos buits, inundaran el centre de València, mostrant una unió històrica dels apicultors de totes les comarques de la Comunitat Valenciana i de totes les organitzacions agràries.

El sector apícola valencià vol deixar clar que no accepta una moratòria de dos anys per a aplicar aquesta llei i considera que aquesta moratòria en l'aplicació de la futura modificació de la Llei de Ramaderia és el mateix que dir-nos, “enguany no, però en dos anys permetrem que us denuncien, us asfixien i us perseguisquen”.

Els productors de mel valencians tornaran demà a dir-li a aquesta Administració valenciana “JA N'HI HA PROU!, NO SOM DELINQÜENTS, només volem treballar com ho fan els companys de la resta de comunitats autònomes. Volem que l'APICULTURA siga apreciada i reconeguda amb fets per l'Administració Autonòmica Valenciana. És hora que la societat siga conscient que aquesta classe política acabarà per arruïnar l'apicultura del nostre territori”.

El conjunt de les associacions convocants i representants del sector en tota la Comunitat Valenciana consideren que és hora que l'Administració es pose a treballar amb una altra filosofia, en lloc d'intentar dividir i utilitzar com coartada de les seues accions al sector citrícola, així com que és necessari estudiar la supervivència de la mel i l'equilibri i la convivència entre llauradors i apicultors.