El treball i la pressió dels últims anys de LA UNIÓ aconsegueix que s'aprove un tractament de fred per a les taronges importades

LA UNIO - 26 May, 2022

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, es congratula de la decisió i avança que ara cal treballar perquè s'incloguen les mandarines”

La gran faena i la intensa pressió en totes les instàncies per part de LA UNIÓ de Llauradors ha aconseguit que per fi la Unió Europea haja aprovat hui de nou un tractament de fred per a les taronges importades de tercers països que tenen la plaga de la Thaumatotibia leucotreta o ‘Falsa Arna’.

LA UNIÓ agraeix el suport del Govern d'Espanya, a través del ministre d'Agricultura, Luis Planas, i de la Generalitat, des de la seua president Ximo Puig fins a la consellera d'Agricultura, Mireia Mollá, per a fer aquest primer pas en el tractament de fred als cítrics importats.

La Comissió Europea fa cas per fi a la seua pròpia Autoritat de Seguretat Alimentària (EFSA), qui el passat estiu ja va alertar mitjançant un dictamen de l'alt risc que la plaga poguera instal·lar-se en el territori de la UE i va recomanar establir aquest tractament. També era molt clara la pròpia normativa europea que exigeix l'absència total de la plaga de la ‘Falsa Arna’ en les importacions, circumstància que no s'està complint perquè únicament es pot assegurar amb el tractament de fred.

L'aprovació serà publicada pròximament en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) a fi de que entre en vigor aquest pròxim mes de juny mitjançant un període transitori per a aquesta imminent campanya de l'hemisferi sud i una doble alternativa de tractament de fred a partir de la següent.

“No és el tractament de fred més estandarditzat internacionalment, però és sense dubte un primer pas important. Ara cal treballar també per a aconseguir, a part de la taronja, el tractament de fred a les mandarines i aranges davant l'amenaça de la Thaumatotibia”, assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, qui indica que “és evident que les intercepcions amb plagues són majors en taronges que en mandarines, però en aquestes també es detecten i cal unificar els protocols a nivell mundial perquè les plagues poden entrar a través de volums baixos d'importacions, per la qual cosa cal evitar un risc innecessari de transmissió de plagues entre països”, conclou.

LA UNIÓ sol·licita que s'amplie aquesta exigència, sobretot per a Sud-àfrica, les plantacions de mandarines de la qual estan creixent de manera constant. Les majors intercepcions en mandarines sud-africanes es detecten en les principals i més perilloses plagues, la Phyllosticta citricarpa i Thaumatotibia leucotreta, sobretot en aquesta última. “Suficients motius per tant per a demanar incloure les mandarines, perquè existeix un perill latent que entren eixes plagues en la nostra citricultura també a través d'elles. Ningú pot preveure que una plaga ens puga entrar per taronges o per mandarines, així que el risc existeix siga l'espècie que siga”, conclou Carles Peris.