La Fira de la Cirera de La Salzadella se celebra el primer cap de setmana de juny

LA UNIO - 18 Apr, 2019
  • 2513
  • 0

Amb un ampli programa i grans novetats relacionades amb aquest cultiu característic d'aquesta població del Baix Maestrat

Els pròxims dies 1 i 2 de juny se celebrarà l'onzena edició de la “Fira de la Cirera, Art i Tradició” de La Salzadella. El dissabte, a les 10:30h, serà la inauguració d'un dels esdeveniments anuals més importants per al municipi.

Com tots els anys els estands acolliran artesania, tallers demostratius i participatius i, el més important per als assistents, parades on poder adquirir el fruit estrela, la cirera, així com tots els seus derivats, com a licors, “pastissets”, cireres amb xocolate, en aiguardent... tots aquests productes que s'encarreguen d'elaborar-los les Associacions Locals.

Cal destacar el gran ambient que es viu durant tot el cap de setmana pels carrers on transcorre la fira amb les diferents actuacions itinerants. Des de la Banda Musical de La Salzadella, la Colla de Dolçainers, actuacions de “teatre de carrer”; batucades, desfilada de Gegants i Cabuts i diverses actuacions de xarangues.

També els assistents més xicotets tindran una activitat exclusiva per a ells, en la zona lúdica infantil podran gaudir de jocs i manualitats, destaquem la zona de “Caça i Natura” on hauran diferents activitats com a taller de goma eva, tir en arc, elaboració de nius i de petjades, simuladors, espectacles d'Ocells patrocinat pel club de caçadors Sant Blai i la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana.

Quant al gastronòmic, els bars i restaurants locals continuen apostant per l'elaboració de menús especials amb la cirera com a protagonista. A aquesta iniciativa es van sumant també restaurants de la comarca per a així donar un servei més ampli als visitants de la fira. A més, el dissabte es realitzara un xou-cooking on es mostren algunes habilitats i les últimes tècniques culinàries per a treballar amb la cirera i elaborar plats increïbles. Ja per a completar l'oferta gastronòmica, el diumenge, se celebrarà l'XI Concurs de Postres, tant en categoria professional com amateur. Seguidament al concurs es realitzara una xarrada sobre les propietats nutricionals de les cireres a càrrec de la nutricionista local Isabel Blasco.

Una altra activitat que es duu a terme són les visites turístiques guiades, que a més són gratuïtes i es realitzen pel barri antic. Un altre lloc per a visitar durant la fira o unes setmanes abans és el Museu de la Cirera, on s'exposen diferents materials tant els més antics com els actuals que s'utilitzaven per a la recol·lecció de la cirera, l'envasament de les cireres, formes de cultivar el cirerer… tot el relacionat amb aquesta fruita i aquest cultiu. Aquesta iniciativa s'ha ampliat enguany i s'ha pogut realitzar al maig i també es podrà continuar fent fins a la primera quinzena de juny; amb l'afegit de poder visitar un camp de cirerers per a veure de primera mà el procés de recol·lecció i poder recollir les teues pròpies cireres in situ.

Com a novetat també en aquesta edició s'ha creat una ruta de senderisme per a veure els cirerers, anomenada “ruta dels cireres” on es poden veure els cirerers en les seues diferents etapes, cirerer amb flor, pluja de pètals i cirerers amb fruit.

També s'ha organitzat el primer concurs de fotografia “m'agrada” de la Fira de la Cirera. Penja la foto en la pàgina de facebook de la fira i convida als teus amics al fet que facen clic a “m'agrada”. La persona que obtinga mes vots serà premiada amb un lot de productes relacionats amb la cirera.

Que no t’ho compten. Vine l’1 i 2 de juny a La Salzadella: “El paradis de la Cirera”