LA UNIÓ alerta als europarlamentaris que l'acord de lliure comerç amb Vietnam podria tindre efectes molt negatius per als arrossers valencians

LA UNIO - 10 Feb, 2020
  • 1795
  • 0

Enric Bellido, responsable del sector arrosser de LA UNIÓ, assenyala que “amb tant d'acord comercial al final acabarem menjant paella valenciana amb arròs asiàtic”

LA UNIÓ de Llauradors, davant la votació en el Ple del Parlament Europea de demà dimarts sobre l'Acord de Lliure Comerç entre la UE i la República Socialista de Vietnam, avisa de l'impacte negatiu que aquest podria tindre en la producció d'arròs de la Comunitat Valenciana.

LA UNIÓ demana als europarlamentaris que voten en contra d'aquest acord com a mesura de prevenció fins que no s'haja realitzat una anàlisi exhaustiva sobre la repercussió econòmica que podria tindre per als productors ni es tinga en compte els efectes sobre el canvi climàtic que suposa importar arròs des de tan lluny.

Segons les dades publicades pel Ministeri d'Agricultura, actualment el preu de l'arròs (blanc) importat de Vietnam està al voltant dels 335 €/t., sense aplicació d'acords preferencials, a diferència de l'espanyol que està a 485 €/t. Mentre que Espanya produeix al voltant de 836 mil tones, de les quals exporta, principalment a la resta de la UE. 245 mil tones, Vietnam produeix 44,2 milions de tones.

Amb aquestes xifres resulta clara l'amenaça per a aquest cultiu, molt danyat ja en els últims anys, amb una pèrdua palesa de superfície del 15% des de l'any 2000 a 2019 passant de 122.200 hectàrees a 103.800 l'any passat i les seues respectives pèrdues econòmiques en les zones productores tradicionals com la Comunitat Valenciana, el Delta de l'Ebre i Extremadura i Andalusia.

LA UNIÓ reclama a la Comissió Europea que, de signar-se l'acord, es tinga en compte la supervisió del flux d'importacions i l'eventual disposició de la clàusula de salvaguarda, com en el cas de Cambodja i Myanmar que ja va colpejar molt fort al sector arrosser europeu reduint dràsticament la seua quota en el mercat intern. Igualment, destaca que el compliment dels acords quant a contingents en volums, dates i preus d'entrada, ha donat mostres en el passat d'escapar al control de les institucions comunitàries, com el cas de les importacions de tomaca procedents del Nord d'Àfrica.

En aquest sentit, l'organització afirma que les mesures correctores adoptades s'han aplicat sempre a posteriori, una vegada que l'incompliment dels pactes ja ha desencadenat la crisi en el sector en qüestió. Igualment, les reticències de la Comissió a aplicar la clàusula de salvaguarda, encara en casos palesos de desequilibri greu dels mercats, han sigut sempre notables.

“Creiem que s'ha de fer un pas arrere en aquest sentit, sinó acabarem menjant paella valenciana amb arròs de procedència asiàtica, per no parlar de les emissions generades fins ací ara que tant es parla del canvi climàtic”, comenta Enric Bellido, responsable del sector de l'arròs de LA UNIÓ.

En aquest sentit Bellido assenyala que “des de la unió demandem una reciprocitat en matèria mediambiental o fitosanitària entre la Unió Europea i aquells països tercers amb els quals signa acords comercials ja que es produeix un clar desavantatge sobre aquest tema en detriment dels productors comunitaris i que perjudiquen també als consumidors; alhora que demanem el tancament de les importacions quan es detecte algun tipus d'anomalia o s'incomplisquen”.

Així, LA UNIÓ sol·licita per tant als europarlamentaris espanyols que miren per les produccions agràries del país que impulsen les zones rurals i formen part de la gastronomia tradicional. La situació dels productors d'arròs de la Comunitat Valenciana és una de les moltes que han motivat la tractorada i manifestació del pròxim 14 de febrer pels carrers de València. Aquest sector, al costat d'uns altres, eixirà a protestar eixe dia per a denunciar la seua problemàtica.