LA UNIÓ alerta d'altra possible pèrdua de fons europeus en el Pla de Suport vitivinícola 2019

LA UNIO - 03 Sep, 2019
  • 1844
  • 0

És un motiu més per a manifestar-se el 5 de setembre a Requena i anima a la participació

LA UNIÓ de Llauradors assenyala que segons les dades de pagaments realitzats pel FEGA al sector vitivinícola a data de 25 d'agost una vegada més es torna a córrer el risc de perdre fons comunitaris del Pla de Suport al Sector Vitivinícola d'Espanya (PASVE). És un motiu més segons el parer de l'organització per a manifestar-se aquest pròxim dijous 5 de setembre a Requena per a denunciar la situació dels productors de raïm de vinificació i per això anima a participar en aquesta.

Les dades d'execució del FEGA a 25 d'agost, apunten una despesa realitzada en les diferents mesures del PASVE (Promoció en països tercers, Reestructuració i Reconversió, Inversions i Destil·lació de Subproductes,…) de 73,5 milions d'euros i quedarien, per tant, menys de dos mesos per a executar la resta de fons, és a dir, altres 136,9 milions d'euros. 

LA UNIÓ considera que si bé, habitualment, el ritme d'execució s'accelera de manera important en aquesta última fase de l'exercici, la veritat és que l'execució actual està bastant per sota de la mitjana dels anys anteriors i molt lluny de la 2015 i 2016, en els quals sí que es van gastar la totalitat dels fons. 

L'organització assenyala que només es presentava a aquesta data una pitjor execució en la campanya passada, quan es van perdre 48,9 milions d'euros del total de 210,3 milions d'euros que anualment la UE posa a la disposició del sector del vi d'Espanya a través del PASVE, com ja es va destacar. 
De confirmar-se una nova pèrdua de fons, aquesta s'afegiria a les que ja es van produir en el PASVE anterior en les campanyes 2014 (18,6 milions d'euros); 2017 (8,4 milions d'euros) i 2018 (48,9 milions d'euros). 


LA UNIÓ creu que han de superar-se les actuals ineficiències tècnic-administratives o introduir nous mecanismes en la distribució de fons que permeten un major aprofitament dels recursos. Igualment, en opinió de l'organització, seria convenient donar una major flexibilitat a certes mesures, com a promoció i inversions, per a facilitar la participació dels xicotets i mitjans cellers. 


En qualsevol cas, reclama una implicació del sector i de les Administracions i les reformes que siguen necessàries per a evitar pèrdues de fons. “No podem traslladar a Brussel·les la sensació de que al nostre sector no li fan falta aquests recursos, i molt menys amb els problemes de valoració del producte, raïm o vi que sofrim molts viticultors”, apunten des de l'organització.

“Seria molt perillós de cara a la negociació de la futura fitxa financera del PASVE per a Espanya que no està definitivament tancada fins a l'aprovació de la Reforma de la PAC i els seus pressupostos”, afegeixen.