LA UNIÓ alerta d'un augment dels robatoris en granges porcines de la comarca de la Serrania

LA UNIO - 25 Nov, 2020

A més dels furts, cal assenyalar les dificultats per a interposar les denúncies davant la falta de mitjans i horari en les casernes de la zona

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders informa d'una onada de robatoris en explotacions porcines de la zona nord de la comarca de la Serrania, sobretot a Alpuente i voltants, amb grans dificultats a més posteriorment per a les persones afectades d'interposar les corresponents denúncies.

En aquest sentit, LA UNIÓ ha remés ja un escrit a la Delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, informant-la d'aquests fets que afecten la seguretat en l'àmbit rural d'eixa zona, i instant-li a investigar els mateixos.

Des d'aproximadament principis d'octubre es vénen repetint de manera reiterada i repetitiva robatoris en granges d'engreixament de porcs de la zona d'Alpuente i voltants, per la qual cosa LA UNIÓ reclama reclama més vigilància.

Els robatoris dels quals es tenen coneixement s'han realitzat en almenys cinc granges, on s'ha sostret tot tipus d'utensilis necessaris per a realitzar l'activitat econòmica de cria i engreixament de porcs com poden ser bateries, eines de manteniment, etc., fins al robatori dels animals amb els problemes que això últim ocasiona a les persones afectades perquè en produir en sistema d'integració vertical, els animals són de les empreses integradores a les quals se'ls ha de justificar la pèrdua d'aquests animals.

LA UNIÓ ha detectat a més enormes dificultats per a interposar la corresponent denúncia davant la Guàrdia Civil per a coneixement i actuació dels efectius dels Grup ROCA. En aquests últims casos, s'ha tardat, per exemple, fins a cinc dies a interposar les denúncies a causa de la falta de personal i horari d'atenció insuficient que existeix en les casernes de Chelva i d'Aras de los Olmos.

Per tot això, l'organització insisteix en la necessitat d'incrementar els pressupostos destinats a la seguretat en l'àmbit rural, amb les mateixes obligacions que els habitants de les zones urbanes, però també amb els mateixos drets. Així, LA UNIÓ proposa reforçar els mitjans de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, particularment els equips ROCA, per a augmentar la seguretat en el medi rural i combatre els robatoris en les explotacions agràries. També proposa que l'administració publicite un protocol d'actuació en el cas que es produïsquen entrades il·legals en les granges davant els riscos que aquestes entrades suposen per a la salut i el benestar dels animals i el compliment de la normativa de bioseguretat. Totes dues propostes van lligades a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 11.1 que contempla ”assegurar l'accés de totes les persones a habitatges i serveis bàsics adequats, assegurances i asequibles”.