LA UNIÓ, AVA-ASAJA i Cooperatives Agro-alimentàries consideren que la seua proposta és “la més raonable i de futur per a la convivència de citricultors i apicultors”

LA UNIO - 04 Mar, 2022

Lamenten la manipulació i l'oportunisme d'aquelles entitats que, en lloc de buscar una solució al problema de la ‘pinyolà’, volen prolongar-lo o agreujar-lo

Les dues principals organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana –LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i – al costat de Cooperatives Agro-alimentàries consideren que la proposta que han consensuat i han traslladat a la Conselleria d'Agricultura per a buscar una solució al problema de la ‘pinyolà’, és a dir, la pol·linització creuada entre plantacions de cítrics, és “la més raonable i de futur per a aconseguir una convivència dels citricultors i apicultors valencians i esperen un compromís ferm per part de Conselleria d'habilitar partides pressupostàries suficients per a complir amb aquests reptes”.

Aquestes entitats defensen que elles no signen l'Acord de la ‘pinyolà’ que correspon al Consell, sinó que han presentat una proposta, com han fet altres organitzacions. La seua proposta “busca avançar i establir unes mesures transitòries, amb drets i obligacions tant per al sector citrícola com l'apícola, a fi d'aconseguir en 2026 unes millores que donarien una major garantia als apicultors per a col·locar ruscos d'abelles en tota la geografia autonòmica i també als citricultors en assegurar que no es produirà ‘pinyolà’”.

En resum, aquestes mesures consisteixen en la posada en marxa al febrer de 2023 del mapa agronòmic de la Comunitat Valenciana; l'aprovació d'una línia d'ajudes entre 2023 i 2025 per a la reconversió de varietats que puguen ser susceptibles de pol·linització o de provocar-la perquè algunes d'elles ja no tenen interés comercial i per tant és essencial eixe suport per a adaptar-se al mercat; l'aprovació d'una línia d'ajudes entre 2023 i 2025 per a donar suport a la instal·lació d'un sistema de emmallat en aquestes plantacions durant l'època de floració que milloraria la qualitat del fruit i per tant el seu valor, de tal manera que a partir de febrer de 2026 el seu emmallat siga obligatori; i l'aprovació d'ajudes ramaderes perquè al febrer de 2026 tots els assentaments de ruscos que s'establisquen en la Comunitat Valenciana, siguen originàries o transhumants, estiguen geolocalizadas a través de GPS o xip.

Cooperatives Agro-alimentàries, LA UNIÓ i AVA-ASAJA lamenten “la manipulació i l'oportunisme d'aquelles entitats que, en lloc de buscar una solució assenyada i responsable al problema de la ‘pinyolà’, volen prolongar-lo en el temps o fins i tot agreujar la presència de llavors en els fruits. D'una banda, ens trobem amb aquelles entitats que volen que tot continue igual. I per l'altre costat, tenim a aquelles entitats que volen llibertat total per a col·locar ruscos sense cap mena de control. A diferència d'aquestes entitats, les unes i les altres, nosaltres hem fet un pas al capdavant quan el més fàcil haguera sigut quedar-nos quiets i, sabent que no és un tema de hui per a demà, hem proposat a la Conselleria un pla beneficiós des del punt de vista econòmic, social i mediambiental”.

Constaten que la seua proposta “ha funcionat bé ja en altres zones citrícoles, com els Estats Units, on s'han aplicat aquest tipus de decisions. Al Marroc assignen zones lliures de ruscos a la varietat híbrida Nadorcott perquè no hi haja ‘pinyolà’, i encara així, ha sigut un any de llavors perquè amb la sequera les abelles han emigrat a eixes àrees aïllades. És evident que si volem mantindre varietats híbrides de cítrics en el futur, no hi ha una altra alternativa que instal·lar un emmallat i la nostra proposta contempla ajudes per a això”.

Per això, les tres entitats esperen que “la resta d'organitzacions acaben revisant les seues postures i passen a manifestar una actitud proactiva i professional amb la qual demostren que volen solucionar un problema i no ser uns oportunistes per a pescar en riu regirat. Nosaltres defensarem el que és correcte, aportant solucions fiables i que entronquen, a més, amb les estratègies de la Unió Europea en respecte al medi ambient, biodiversitat i defensa dels insectes pol·linitzadors, essencials per a una adequada productivitat en multitud de cultius com a hortalisses, fruiters d'os, kiwis o alvocats. Tenim una gran oportunitat de posar fi a un conflicte i seria una irresponsabilitat no aprofitar-la”.