LA UNIÓ, AVA-ASAJA i la Asociación de Ramaders de Bous al Carrer es desmarquen de la querella contra Mireia Mollà per les ajudes concedides per la Covid-19

LA UNIO - 15 Mar, 2021

En quinze dies aproximadament hi haurà un esborrany d'ajudes per part de la Generalitat

Les organitzacions professionals agràries, LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i la Asociación Valenciana de Agricultores (AVA-ASAJA), al costat de la Asociación de Ganaderos de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, es desmarquen de la querella presentada per la Asociación de Unión de Ganaderos de Levante contra la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i creuen que no és oportuna en aquests moments, ja que en poc temps els ramaders de caps de bestiar braus i bous de lídia disposaran d'ajudes autonòmiques.

Aquestes entitats indiquen que no comparteixen ni el fons ni la manera d'actuar per lliure d'aquesta Associació i que aquesta querella no té ni peus ni cap. Indiquen que en un procés de negociacions cal treballar, reivindicar i dialogar per a aconseguir els objectius proposats que no són uns altres més que els ramaders obtinguen finalment ajudes.

Les organitzacions valoren la resposta de la Generalitat i de la consellera d'Agricultura que ha permés que en el termini d'uns quinze dies es dispose ja d'un esborrany d'ajudes, que estudiaran i valoraran detingudament després com sempre ho han fet, però que consideren un pas ja en el bon camí.

En aquest sentit, consideren que el treball, les diverses concentracions i el diàleg entaulat durant aquest temps per les dues organitzacions agràries i la Asociación de Bous al Carrer han donat els seus fruits i molt prompte els ramaders de bous de lídia disposaran d'ajudes autonòmiques igual que la resta de ramaders i altres sectors.

Els ramaders havien reclamat en els últims mesos a la Generalitat ajudes econòmiques per a poder mantindre les seues empreses, treballadors i animals davant la impossibilitat de treballar. També han demandat que es reconega l'alt valor genètic, cultural i econòmic de la seua activitat en la Comunitat Valenciana.

La impossibilitat de fer front a les despeses d'alimentació i manteniment de les explotacions durant tots aquests mesos de pandèmia, sense cap mena d'ingressos per ‘bous al carrer’ i altres festejos, ha obligat la majoria dels ramaders a sacrificar centenars de caps de bestiar –de raça autòctona– i ha amenaçat amb provocar el tancament de moltes de les 133 explotacions ramaderes dedicades a aquesta activitat cultural de gran arrelament.