LA UNIÓ, Ava i Federació de Caça demanen que la caça siga una activitat essencial per a reduir la sobrepoblació

LA UNIO - 11 Nov, 2020

Davant noves restriccions per la Covid-19

LA UNIÓ de Llauradors, la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana i AVA ha sol·licitat a la Generalitat que es declare la caça com una activitat essencial. Ho han fet en una reunió amb la Secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, el director general de Medi natural, Benjamí Pérez, i la Cap de Servei de Caça i Pesca, Carmen Gómez.

Abans que la situació epidemiològica es complique encara més i en previsió a majors restriccions, han celebrat una trobada per a tractar les greus conseqüències que tindria la paralització de l'activitat cinegètica en aquesta època de l'any i han demanat que es puga caçar amb normalitat en compliment amb els plans tècnics de cada delimitat.

Des del Gabinet Tècnic de la Federació de Caça incideixen en què “és necessari que no es limite la possibilitat de practicar l'activitat cinegètica a cap modalitat en concret ni per qüestions merament de control. En aquesta època de l'any és quan s'han d'executar els plans tècnics perquè els índexs poblacionals no es vegen alterats i no repercutisca després en un increment de danys a l'agricultura”.

Des de LA UNIÓ, el seu secretari general Carles Peris indica que “els llauradors estem contínuament exposats a l'acció de la fauna cinegètica, amb un creixement exponencial en els últims anys per part d'algunes espècies que originen greus danys en els nostres cultius. Si no s'actua de manera coordinada entre les Administracions i les entitats relacionades amb el sector agrari i la caça, les pèrdues en el futur seran tan importants o més, que un sinistre o un descens del preu dels nostres productes”.

Per part seua, el president de AVA, Cristóbal Aguado, considera “absolutament necessari que els membres de la Federació de Caça puguen actuar davant l'exagerat nivell de superpoblació de la fauna salvatge –especialment conills, senglars i cabres munteses– els danys de les quals en l'agricultura valenciana aconsegueixen xifres rècord de 30 milions d'euros anuals. Els excessos sempre són negatius i, en aquest sentit, els polítics no han de romandre per més temps de braços plegats, sinó implicar-se de veritat i afavorir la necessària intervenció dels caçadors en benefici de l'agricultura i la societat en el seu conjunt”.

La Secretària Autonòmica ha mostrat el suport al sector cinegètic i agrari i ha traslladat el seu compromís de reaccionar com més de pressa millor si la situació de la COVID-19 es complicara autoritzant les accions de control, però ha reiterat que actualment no existeixen restriccions per a l'activitat cinegètica més enllà del toc de queda. Precisament, i pel que concerneix les esperes nocturnes, ha avançat que els caçadors sí que podran eixir amb condicions especials. Una autorització que s'està treballant ja des de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

En tot cas, més enllà de les autoritzacions per control que es puguen dispensar, que tant la Federació de Caça com les organitzacions agràries agraeixen que s'atenguen, no desistiran de la seua obstinació fins que la caça siga declarada essencial i no sols autoritzacions temporals de control.