LA UNIÓ col·labora en la creació de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata Valenciana

LA UNIO - 27 Jul, 2020
  • 2821
  • 0

Formada ja per 11 llauradors

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha impulsat, amb la col·laboració de LA UNIÓ de Llauradors, la creació de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata Valenciana. La iniciativa va partir de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i compta ja amb la participació d'11 llauradors. El seu objectiu fonamental és la promoció d'aquest producte genuïnament valencià i obtindre l'autorització d'ús de la marca “Qualitat CV”.

“La tomaca valenciana és un producte genuí de la nostra terra. En els últims anys, s'ha consolidat com una alternativa rendible per a molts llauradors, però ara volem fer un pas més per a aconseguir aquest segell de qualitat, així com ampliar l'àmbit geogràfic de la comercialització d'aquesta tomaca, únic en el món pel seu sabor, propietats nutricionals i característiques morfològiques”, destaca Salvador Soler, investigador del Grup de Conservació i Millora de Varietats Tradicionals d'Hortalisses del COMAV-UPV i impulsor de la nova associació.

La tomaca valenciana és de forma apuntada i destaca per tindre una “carn” molt tendra i saborosa. Existeixen diferents varietats, que cultiven principalment productors de diferents pobles de comarques com ara L'Horta de València o La Ribera. Amb la posada en marxa de l'associació, els seus promotors busquen aglutinar als llauradors productors i comercialitzadors perquè puguen defensar millor “aquesta joia dels nostres camps”, garantir la seua conservació i contribuir al seu futur a llarg termini.

“L'associació intenta contribuir al fet que tinga un futur més prometedor, en primer lloc, aconseguint marca de qualitat associades, però també agrupant els llauradors i oferint-los serveis com a desinfecció de llavors, assessorament per a combatre malalties, anàlisis de plantes i millorant també les varietats per a fer-les més resistents a patògens, que és un dels factors que limiten de manera important la seua rendibilitat”, destaca Salvador Soler.

La seu, en la UPV

La seu d'aquesta nova associació està situada en les instal·lacions del COMAV, a la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la Universitat Politècnica de València. “Comptar amb la seu al nostre campus és estratègic per a poder aconseguir recursos dins de projectes d'investigació que facen que no sols s'aprofundisca a definir la tomaca valenciana com un producte de qualitat diferenciada sinó també disposar de recursos per a investigar, fer I+D+i dins de la tomaca valenciana, aconseguint que el llaurador tinga materials vegetals competitius al llarg del temps”, apunta Salvador Soler

Activitats

L'equip del COMAV-UPV promotor de l'associació impulsarà diferents iniciatives, entre elles activitats de promoció i divulgació de la Tomaca Valenciana en tots els àmbits possibles, dirigides a consumidors, venedors, comercialitzadors, etc.

A més, posarà en marxa un programa d'actuacions que permeta conservar i protegir les varietats tradicionals de la tomaca valenciana, impulsant projectes d'investigació que contribuïsquen a fer més competitiva l'activitat dels agricultors que cultiven aquest producte genuïnament valencià. Per a facilitar aquesta labor, l'associació ja col·labora amb diversos projectes europeus sobre tomaca i varietats tradicionals europees del programa H2020, com BRESOV, G2P-SOL i Farmers’ Pride.

“Aquesta nova associació permetrà augmentar la posada en valor de la tomaca valenciana i promocionar el seu cultiu com a alternativa rendible per a molts llauradors valencians. Aglutinarà i coordinarà als productors que ho cultiven, ampliant el seu àmbit geogràfic de comercialització i fomentarà noves col·laboracions i projectes d'investigació al voltant d'aquest producte únic en el món”, conclou Jaime Prohens, director de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València.