LA UNIÓ col·labora en l'aposta de comerç just d'Oxfam Intermón amb taronges ecològiques valencianes

LA UNIO - 17 Nov, 2020

A través del seu projecte Punt de Sabor es podran trobar a la botiga online de l'ONG

L'ONG Oxfam Intermón ha començat a comercialitzar una gamma d'aliments procedents de xicotetes explotacions agrícoles del nostre país produïts de manera ètica i sostenible. Sota la denominació Terra Mare Compromís Local, la iniciativa, segons l'organització, té el doble objectiu de fer costat a petites empreses i cooperatives nacionals compromeses socialment i mediambiental i respondre a una demanda creixent d'estàndards de producció ètics per part de les persones consumidores.

Oxfam Intermón trasllada d'aquesta manera a l'àmbit nacional un compromís de dècades amb el comerç just, plasmat en la venda de productes procedents d'Àsia, Amèrica i Àfrica que beneficia a més de 38.000 persones

“La nostra contribució és posar al servei de consumidors i consumidores tota la nostra experiència en aconseguir condicions justes i dignes per a les persones que integren tota la cadena de producció agroalimentària, des de les quals fan la recol·lecció, que són la baula més feble, fins al punt de venda”, explica Paco Juan, responsable de comerç just d'Oxfam Intermón.

“Volem que els llauradors i llauradores reben un preu just, un preu que faça que el camp tinga futur enfront del panorama actual que fa d'ells una espècie en perill d'extinció”, afegeix.

El nou projecte comença amb la comercialització, a través de la botiga online d'Oxfam Intermón, de taronges ecològiques produïdes al territori valencià per productors i productores associats a Punt de Sabor, una iniciativa creada per LA UNIÓ de Llauradors per a impulsar l'agricultura socialment i ecològicament sostenible. Altres productes s'aniran incorporant a la iniciativa en els següents mesos.

A més, una part del preu pagat servirà per a fer costat a l'ONG Llauradors Solidaris, que porta prop de 20 anys realitzant una important tasca d'inserció laboral per a persones amb dificultats per a trobar ocupació, moltes d'elles migrants. Llauradors Solidaris forma a les persones, les assessora, els aconsegueix els contactes amb els productors i s'assegura del compliment de la legalitat i la defensa dels drets de totes elles.

Punt de Sabor, LA UNIÓ de Llauradors, Llauradors Solidaris i Oxfam Intermón uneixen les seues forces per a defensar un medi rural més rendible i ecològic, per a generar oportunitats per a persones en risc d'exclusió i per a sensibilitzar als consumidors i consumidores sobre aquestes qüestions.

Les taronges són de varietat autòctona i de temporada, es recullen de manera artesanal i en dos o tres dies passen dels arbres a la taula. “No es cultiva en grans plantacions, no ve de l'altre costat del món, i ni tan sols requereix contenidors refrigerats”, explica el responsable de Comerç Just d'Oxfam Intermón.

“Les persones consumidores són cada dia més exigents des del punt de vista ètic”, diu Paco Juan. “Busquen productes i empreses que puguen garantir que no hi ha explotació ni abusos en la seua cadena de producció o entre els seus proveïdors. Som cada vegada més i cada vegada més exigents”.