LA UNIÓ considera impresentable que el ministre Planas no faça res més en plena crisi de l'alimentació

LA UNIO - 21 Feb, 2023

“Hi ha mesures que es poden i s'haurien de prendre per a alleujar la crisi i que funcione millor la cadena alimentària, però és més còmode asseure's a esperar que les coses milloren per si soles”

LA UNIÓ Llauradora i Ramadera qualifica de decebedora i impresentable la posició del Govern i l'absència de noves mesures davant l'actual crisi d'encariment dels preus de l'alimentació, en la qual és més que evident que no són els productors els qui la generen.

LA UNIÓ es mostra molt crítica amb la reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària celebrada ahir i en la qual Luis Planas, bola de cristall en mà, concloïa que no anava a posar en marxa cap mesura perquè la situació millorarà, demanava paciència als sectors presents i una baixada dels preus per part de la distribució quan els costos de producció comencen a disminuir. “En resum, el Ministeri ha reunit l'Observatori per a explicar-los per què no prendrà cap mesura més, sense que s'haja elevat cap veu crítica, la qual cosa és quasi pitjor”, comenten des de l'organització, qualificant-lo d'una simple posada en escena com a reacció a les propostes defensades per la part del Govern dependent d'Unides Podem en aquestes últimes dates.

L'organització considera que les mesures adoptades fins ara han sigut clarament insuficients, no ja per a corregir l'alça dels preus, sinó per a pal·liar els perjudicis d'aquesta crisi per als productors. Així mateix, estima que els recursos destinats a les ajudes directes sectorials, i la més recent posada en marxa, als fertilitzants, han estat mal dissenyades i en la Comunitat Valenciana ni tan sols el 70% dels llauradors i ramaders podrà accedir a elles, així s dilueixen al no ser selectives ni prioritzen en els professionals, que són els que més pateixen en aquesta crisi ja que les seues rendes depenen fonamentalment de la seua explotació.

LA UNIÓ apunta que el mateix Ministeri reconeix que l'increment dels costos productius, sobre un 40%, no ha sigut compensat en el preu percebut pels productors que això es tradueix en una pèrdua d'ingressos per a les explotacions. Aquesta pèrdua d'ingressos s'ha vist, a més, agreujada per la reducció de collites en algunes grans produccions a causa de la sequera i a les inclemències climatològiques. En això context resulta incomprensible que s'escolte en la roda de premsa posterior a la reunió que la cadena alimentària ha funcionat perfectament, “Doncs no. Si els preus no cobreixen els nostres costos, la cadena no està funcionant bé, i si no que li ho expliquen a les 217 explotacions que estan tancant cada mes”. L'organització assenyala que “no caldrà buscar culpables”, però que és una situació que contrasta amb els resultats econòmics obtinguts per les grans empreses de la distribució.

L'organització ve demanant al Ministeri fa temps que publique els criteris sobre la determinació del cost de producció, tal com es recull en la Llei de la Cadena, una cosa molt necessària en el present escenari per a reforçar la posició negociadora dels productors en la cadena “i el que rebem són bones paraules i cap concreció”. Conscient que l'origen de la present situació està en la pujada dels costos, va presentar esmenes a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2023 per a rebaixar als tipus impositius mínims l'IVA dels béns i serveis utilitzats en la producció d'aliments, segons permet la regulació europea; la creació d'un gasoil professional agrari, la modificació de la Llei de la Cadena per a definir el llindar de posició de domini del mercat o prohibir la revenda amb pèrdues; més recursos per a la AICA o la constitució d'un Fons Extraordinari a la Crisi de 1.000 Meuros per a fer costat als professionals. Aquestes esmenes van ser recollides i presentades per diversos Grups Parlamentaris, però la majoria dels partits que sustenten al Govern van impedir la seua aprovació.

A través de la seua organització estatal Unió d'Unions ha presentat també als Grups la setmana passada esmenes al projecte de Llei que contempla l'ajuda als fertilitzants recentment aprovada, sol·licitant més fons i la inclusió com a beneficiaris de llauradors i ramaders que s'han quedat fora per no percebre la PAC. Per a l'organització és il·lògic que llauradors i ramaders professionals d'alguns sectors que tradicionalment no han estat en l'àmbit de la PAC, i que pateixen també l'encariment dels adobs, a més, es queden fora també d'aquesta ajuda conjuntural. “Hi ha mesures que es poden i s'haurien de prendre per a alleujar la crisi i que funcione millor la cadena alimentària, però és més còmode asseure's a esperar que les coses milloren per si soles”, conclouen.