LA UNIÓ critica que la Comissió Europea no faça res malgrat els innombrables rebutjos de fruites i hortalisses amb residus de plaguicides prohibits procedents de Turquia i Egipte

LA UNIO - 06 Jul, 2021

De principi a final de campanya de cítrics les dades són escandaloses i ara el mateix ocorre amb hortalisses

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que la Comissió Europea fa cas omís als innombrables rebutjos de fruites ihortalisses procedents de Turquia i Egipte, malgrat detectar-se cada vegada més residus de plaguicides o substàncies prohibides en el marc de la Unió Europea.

Les dades de les alertes sanitàries del RASFF europeu en els últims dos mesos són escandalosos respecte al passat any. Mentre Turquia suma ja 96 alertes enguany al maig i juny, l'any passat eren 32. Per la seua part Egipte enguany compta en eixos dos mesos amb 16 rebutjos per únicament 1 l'any passat. Es comprova que des de principi a fi de la campanya citrícola tots dos països compten amb una nombrosa quota de rebuig i ara que conclou se centra en el pimentó fresc procedent de Turquia. Destaca dels informes del RASFF que contenen matèries actives que ací no tenim el seu ús autoritzat com el clorpirifos, metil clorpirifos o el prochloraz, entre altres, o també per superar el límit màxim (LMR).

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “aquests dos països acaben la campanya citrícola com van començar, amb rebutjos per ús de matèries actives prohibides, però sense cap mena de sanció pel que tornaran a ballar-la. És com si un jugador de futbol fera deu agressions en un mateix partit i no li tragueren mai la targeta roja”.

LA UNIÓ insisteix en la necessitat que la Comissió Europea realitze auditories rigoroses i establisca plans d'especial vigilància en eixos països de l'hemisferi nord, però també en els del sud que inicien ara la seua campanya d'exportació als mercats comunitaris.

I és que les dades que revela LA UNIÓ són amb total seguretat a més molt més elevades. La Comissió Europea únicament efectua inspeccions de manera aleatòria als productes que entren des d'Egipte tant en frontera com en punts de venda, mentre que les de Turquia són de només el 5% dels lots en mandarines i del 10% en taronges.

Malgrat totes aquestes xifres, la Comissió Europea segueix sense incloure dins del llistat d'aliments i país d'especial vigilància que renova cada sis mesos als cítrics d'Egipte ni tampoc ha elevat el percentatge d'inspecció mínim dels lots de Turquia, que es manté en una xifra ridícula per a mandarines i taronges. L'organització proposa a la Comissió Europea que augmente els percentatges d'inspecció mínims en tots aquells països que tinguen quantitats elevades de rebuig per la detecció de plagues o l'ús de substàncies prohibides.

A la vista de les poques inspeccions i molts rebutjos cal sospitar que entra molta fruita als mercats europeus amb LMR alts o substàncies prohibides, la qual cosa suposa un greu problema per a la seguretat alimentària i la salut dels consumidors europeus. Des de LA UNIÓ “no entenem com els productes agrícoles produïts a la Unió Europea hagen de complir amb uns estàndards molt exigents i anar adaptant-se a les exigències de la nova política de la granja a la taula i, mentrestant, s'observen cada vegada més alertes sanitàries des de la mateixa UE en les produccions procedents de països tercers, als quals caldria tancar la seua entrada sense les garanties suficients de complir amb els estàndards europeus”.

En aquest sentit, l'organització reitera que ha d'haver-hi una homegeneització dels estàndards de producció europeus amb els procedents de països tercers, des dels aspectes fitosanitaris fins als socials o democràtics. Fins que això no es complisca, LA UNIÓ assenyala que s'haurien de suspendre les importacions de produccions procedents de països tercers que no complisquen les normatives comunitàries.