LA UNIÓ de la Ribera Alta denuncia que la proliferació de cítrics de Sud-àfrica enfonsa per tercer any consecutiu la campanya de varietats primerenques

LA UNIO - 02 Nov, 2018
  • 2576
  • 0

Demana a les autoritats autonòmiques, estatals i europees mesures per a tractar de revertir aquesta situació

LA UNIÓ de Llauradors de La Ribera Alta denuncia que l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Sud-àfrica, sobretot i entre altres coses, ha arruïnat per tercer any consecutiu la campanya de varietats primerenques de cítrics en la comarca.

Els lineals de supermercats i tendes de la comarca han estat replets de cítrics de Sud-àfrica fins fa només uns dies. En contraposició a això, i per posar alguns exemples, la mandarina Okitsu s'ha quedat penjada en els arbres sense recol·lectar i la taronja Navelina té escasses operacions de compravenda i la major part d'elles a la baixa.

Els elevats costos de producció d'aquest tipus de varietats primerenques, sumades a la competència deslleial de Sud-àfrica i altres països del Con Sud, ocasionen any rere any greus pèrdues econòmiques als citricultors de la Ribera.

Aquestes pèrdues provoquen l'abandó d'explotacions agrícoles i l'absència de relleu generacional, una caiguda de la renda per càpita en la comarca; així com un augment de l'atur i inestabilitat laboral en sectors que depenen de l'agricultura, tals com a subministraments agrícoles, transports, magatzems de confecció de cítrics, maquinària agrícola, etc.

LA UNIÓ assenyala que a tot açò cal afegir que la seguretat agroalimentària i fitosanitària d'aquestes importacions de cítrics extracomunitaris, és, com a mínim, dubtosa. Marcos Ortiz, secretari comarcal de LA UNIÓ en la Ribera Alta, indica que “l'estricta legislació comunitària que han de complir els nostres llauradors, no s'aplica ni s'exigeix a aquests països; pel que patim un clar greuge comparatiu”.

Davant aquesta situació, LA UNIÓ de Llauradors de la Ribera Alta exigeix a la Generalitat Valenciana, al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i a la Comissió Europea que es done prioritat a la producció de cítrics comunitaris i que s'exigisquen a les importacions de cítrics extracomunitaris les mateixes garanties alimentàries i fitosanitàries que s'exigeixen a les produccions comunitàries, així com aranzels compensatoris pels menors costos de producció d'eixos tercers països.