LA UNIÓ de Llauradors considera un avanç important l'aprovació del tractament de fred per a les taronges importades de tercers països

LA UNIO - 01 Feb, 2022

L'organització es mantindrà vigilant i treballarà perquè s'estenga a mandarines, llimes i aranges i a altres països

LA UNIÓ de Llauradors veu com un avanç important, després d'una llarga lluita i treball, la pròxima aprovació del tractament de fred en trànsit a les importacions europees de taronges dels països tercers que tenen la Thaumatotibia leucotreta o ‘Falsa arna’, com és el cas de Sud-àfrica.

Cal assenyalar en aquest sentit que LA   unió porta des de juny de 2019 realitzant i presentant informes exhaustius en diverses visites realitzades a Brussel·les i que per això es congratula que per fi s'haja aconseguit imposar el tractament de fred que sonava com una cosa llunyana i complicada. L'organització agraeix també el treball i la col·laboració política de la Generalitat (tant de la Presidència com des de la Conselleria d'Agricultura) i del Govern espanyol (Ministeri d'Agricultura) per a avançar en mesures per part de Brussel·les per a defensar els interessos del sector citrícola.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, considera “molt rellevant el fet que la Comissió Europea comence a entendre la problemàtica que pateixen els seus citricultors en relació a la competència deslleial per a prendre a partir d'ara futures decisions, i també pot servir per a aconseguir una major protecció de la nostra sanitat vegetal”.

LA UNIÓ indica que, una vegada aconseguit que s'establisca el tractament de fred per a les taronges importades de Sud-àfrica, cal centrar els esforços per a aconseguir el mateix en les mandarines, llimes i aranges, i també per a altres països “ja que la Thaumatotibia no distingeix d'espècies citrícoles ni de païso. És cert que les intercepcions són menors en altres espècies o països, però el risc fitosanitari continua. Ens mantindrem vigilants per tant”.