LA UNIÓ de Llauradors critica que Conselleria d'Agricultura s'oblide del cultiu de la palma en les ajudes per als sectors afectats per la Covid-19

LA UNIO - 02 Jun, 2020
  • 1281
  • 0

Es donen 2,4 milions d'euros per als productors de flor i planta ornamental, però no s'inclou finalment als de la palma malgrat les promeses cap al sector

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que el cultiu de la palma, característic del Camp d’Elx, s'haja quedat finalment sense ajudes dins dels sectors agrícoles afectats per la crisi sanitària de la Covid-19, malgrat les reiterades promeses per part de la Secretària Autonòmica de la Conselleria d'Agricultura.

Malgrat haver-se compromés amb LA UNIÓ, ni des de la Secretària Autonòmica d'Agricultura ni des de la Direcció General d'Agricultura -que són els qui s'han encarregat d'elaborar i tramitar el Decret- han tingut en compte finalment a la palma, deixant a l'estacada a les persones productores afectades.

Si bé és cert que el sector de la palma és minoritari dins de la planta viva, posseeix un gran valor tradicional i cultural rellevant i els seus productors han perdut la totalitat dels seus ingressos en coincidir l'estat d'alarma amb el Diumenge de Rams perquè és al llarg d'eixa setmana on obtenen els seus ingressos que no han tingut després de la suspensió de tots els actes.

Es tracta d'al voltant d'unes 10 empreses del Camp d’Elx les que es dediquen a aquesta activitat productora i que necessitarien al voltant de 300.000 euros en ajudes per a mantindre l'activitat i assegurar la garantia de continuïtat per a l'any vinent.

Cap assenyalar que hui s'ha publicat en el DOGV el segon decret d'ajudes de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica pel qual s'estableix la concessió directa de 2,4 milions d'euros per a contrarestar l'impacte de persones autònomes, empreses i entitats que pertanyen a alguns sectors que han tingut dificultats econòmiques per la suspensió de l'activitat, a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 en la Comunitat Valenciana. Aquestes noves ajudes es dirigeixen a explotacions de vivers de producció de planta ornamental de temporada, d'espècies aromàtiques, arbustos, cactus, flor tallada, flors d'interior, plantes de massís i de fulles decoratives per a pal·liar la pèrdua de la campanya d'enguany ocasionada per la crisi sanitària.

La concessió directa de les ajudes persegueix agiliztar els tràmits i dotar a les persones autònomes i empreses dels sectors de la planta ornamental i flor tallada d'un fons de liquiditat necessari, que contribuïsca a fer front a la pèrdua econòmica i a la suspensió de l'activitat a conseqüència de la crisi provocada per la Covid-19. No obstant això, no s'ha tingut en compte als productors de palma.

Per tant, LA UNIÓ fa una crida a l'Ajuntament d'Elx perquè intercedisca davant la Secretaria Autonòmica d'Agricultura a fi de que es rectifique el Decret i incloga al sector de la palma il·licità.