LA UNIÓ de Llauradors critica que les ajudes del Pla RENOVE de maquinària s'adjudiquen amb el cronòmetre a la mà

LA UNIO - 18 Jul, 2022

La pràctica totalitat dels fons s'ha esgotat en només quatre dies

LA UNIÓ de Llauradors insisteix en l'error d'adoptar l'ordre de registre com a únic criteri de priorització en la concessió de les ajudes del Pla RENOVE de maquinària, els fons del qual estarien ja pràcticament esgotats.

L'organització agrària presentava fa uns mesos davant el Tribunal Suprem un contenciós administratiu contra el Reial decret 1055/2021, de 30 de novembre, pel qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió directa de les subvencions estatals per a la renovació del parc nacional de maquinària agrària per no prioritzar als llauradors professionals, en contra del que es disposa en la Llei 19/1995 de modernització de les explotacions agràries.

LA UNIÓ assenyala que el fet que es tinga en compte només l'ordre d'entrada de la sol·licitud per a la preferència en la concessió dels expedients porta al fet que en poc més d'una hora els 2 milions d'euros destinats a l'adquisició de sembradores de sembra directa ja s'hagueren compromés.

Hui dilluns 18 de juliol hi havia ja en reserva altres 2,6 milions d'euros, que seran atesos –juntament amb els que puguen anar-se sumant en pròxims dies- en la mesura en què no es consumisca els 4,55 milions convocats per a altres tipus de maquinària, que comptaven a aquesta data també amb 1,8 milions quasi de sol·licituds. En definitiva, l'organització posa en evidència que el 97% dels recursos han sigut consumits en quatre dies.

LA UNIÓ critica el format d'assignació, centrat únicament en la data i hora del registre. “És indignant que les ajudes es concedisquen amb el cronòmetre a la mà i per qüestió de segons”. Per a l'organització no tindre en compte altres criteris pot deixar fora a llauradors professionals pel mer fet que hi haja hagut una fallada en la seua connexió o siga més lenta.

“No té ni peus ni cap que uns fons que estan en vigor fins a setembre es convertisquen quasi en els Jocs de la Fam”, assenyalen des de l'organització. “A més, el propi Ministeri estaria generant desigualtat, mostrant les vergonyes de la bretxa digital”, afigen.

L'organització agrària recorda que les dues sublínies d'ajuda són vasos comunicants quant als fons i confia que gràcies a això totes les sol·licituds puguen ser finalment ateses, però fins al 15 de setembre la finestreta està oberta. L'organització considera que en cas que hi haja sol·licituds que es queden fora per falta de pressupost s'amplie el mateix en el que siga necessari i reitera que el Ministeri ha de complir amb la llei de modernització agrària que dona prioritat als productors professionals.