LA UNIÓ de Llauradors denúncia que Agroseguro preveu una nova pujada de més del 9% per a l'assegurança de raïm de taula
Se suma a la d'enguany que va duplicar ja el cost de les pòlisses i suposa la ruïna per als productors de zones com el Vinalopó
Nova garrotada per als productors de raïm de taula. Agroseguro ha confirmat hui en la reunió del grup de normativa de l'assegurança de raïm de taula que procedirà a una nova pujada -pendent del passat any- del cost de l'assegurança de raïm de taula xifrada en més d'un 9% i que se suma a la del 10% experimentada ja enguany.
LA UNIÓ considera que si amb l'elevació de les primes enguany es duplicava el cost de l'assegurança, amb aquesta nova seria totalment inassumible per als productors i fa molt inviable la contractació de l'assegurança en els termes plantejats. Si enguany les xifres de contractació ja han baixat més d'un 35%, per al pròxim la quantia serà encara superior. En el cas que no es modifique aquest brutal increment del cost de la pòlissa del raïm de taula estudiarà la possible convocatòria d'accions de protesta.
Prèviament, LA UNIÓ traslladarà immediatament el seu malestar i queixa davant l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA) i Agroseguro i també sol·licitarà una reunió urgent amb la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, per a traslladar-li aquesta problemàtica i buscar alternatives.
Precisament, la consellera Mollà va anunciar en una reunió celebrada el mes d'octubre passat a Monforte del Cid amb alcaldes i sector de la comarca que anava a buscar un front comú per a fer que Agroseguro recobrara els preus i cobertures de 2018 i que plantejaria en la Conferència Sectorial d'Agricultura retornar a la situació de partida del passat any.
Lluny de solucionar-ho, la realitat és que la Conselleria d'Agricultura ha empitjorat la situació en la qual queda l'assegurança de raïm de taula. Per a l'any vinent ha decidit retirar la subvenció addicional que atorgava des de fa temps a totes les produccions acollides a una denominació d'origen, inclosa és clar la de la DO del Raïm Embossat del Vinalopó.
LA UNIÓ ha proposat en reiterades ocasions a la Conselleria d'Agricultura que complemente la subvenció fins al màxim permés per la UE i per la transposició estatal d'aquesta normativa (65% del rebut de prima) per a les persones professionals d'aquest i altres cultius, ja que són elles les que més acusen els danys per inclemències meteorològiques en dependre la seua renda en major proporció dels ingressos procedents de les activitats agràries. A més, aquesta organització professional agrària proposa que els recàrrecs per sinistralitat siguen subvencionables, perquè els sinistres no depenen de la voluntat de la persona llauradora.
Aquesta organització agrària indica que és evident que l'assegurança de raïm de taula presenta una alta sinistralitat en el transcurs dels últims anys, però també cal significar que el canvi climàtic és evident i que per les característiques en les quals es produeix aquest cultiu existeix un major risc climatològic en eixes dates (més pluges fonamentalment) i que ha d'haver-hi un equilibri entre les línies més rendibles i les que menys. Per això fa una crida a les Administracions públiques perquè ajuden als productors en la viabilitat de l'assegurança de raïm de taula, que és l'única eina d'estabilitat de la seua renda davant les inclemències meteorològiques.