LA UNIÓ de Llauradors denuncia que els aranzels dels EUA als nostres productes van anar a fer mal i els de la UE a ells són molt minoritaris

LA UNIO - 16 Nov, 2020
  • 1049
  • 0

Fins al punt de deixar a l'ametla fora, amb un gran volum d'importació i ferotge competidor nostre

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que mentre els aranzels imposats pels Estats Units al novembre del passat any van anar a fer mal i van atacar a grans exportacions de la UE cap a aquest país; com puguen ser els cítrics, oli d'oliva, vi, oliva de taula o els formatges, les imposades ara per la UE són contra exportacions minoritàries.

De fet, LA UNIÓ lamenta que no s'hagen inclòs en la llista alguns productes que s'importen a major volum i són ferotges competidors amb els nostres productes locals, com és el cas de l'ametla. Aquest fet motiva que LA UNIÓ llance una campanya per a instar a Luis Planas, ministre d'Agricultura, per què el Govern espanyol no va traslladar a les autoritats comunitàries que inclogueren l'ametla dins dels productes amb aranzel, així com també la carn de boví.

LA UNIÓ, després d'analitzar la llista de productes als quals la UE ha imposat aranzels d'un 15 i 25% a través del Reglament publicat el passat 7 de novembre, considera per tant que ha faltat contundència en incloure productes quasi minoritaris.

En el Reglament que imposa les sancions aranzelàries als Estats Units pel cas Boeing, s'apliquen drets addicionals a un total de 141 productes estatunidencs, dels quals 77 poden considerar-se com a agraris o relacionats amb el sector (productes agraris, aliments preparats, begudes alcohòliques o maquinària agrícola entre altres productes). Segons dades de Datacomex dels quals l'organització es fa ressò, les importacions de la UE d'aquests productes, agraris i no agraris, procedents dels EUA van ascendir en 2019 als 15.998 milions d'euros (764 milions d'euros en el cas d'Espanya), la qual cosa suposa un 5,5 i 5,8% del valor total de les importacions procedents dels EUA respectivament.

En relació a l'agroalimentació, els productes agraris estatunidencs només suposen el 9% de les importacions afectades. D'entre els sotmesos a sanció, els que més s'importen a la UE són el rom, tabac desvenat, tractors agrícoles, preparats alimentosos, moniatos i cacauets, tots amb importacions majors a 100 milions d'euros en 2019. En el cas d'Espanya, els productes agraris afectats més importats són els tractors agrícoles, diversos tipus de formatges, cacauets i preparacions per a salses, amb importacions per damunt dels 5 milions d'euros en 2019, cadascun d’ells.

En el cas de la UE les importacions castigades només suposen el 13% del total que es compra als Estats Units i en el cas d'Espanya, tan sols el 5%.

A Espanya els principals sectors agraris afectats pels aranzels americans imposats al novembre de 2019 exportaven amb un valor superior als 600 milions d'euros, mentre que el total de productes agraris dels EUA afectats pels nous aranzels de la UE que s'importen cap a Espanya ho fan per un valor de només 69,9 milions d'euros.

L'organització considera que la UE hauria d'haver aprofitat millor aquesta ocasió per a armar-se adequadament de cara a les negociacions amb una resposta proporcional a les sancions americanes “Ens hem conformat amb fer un gest, quan s'haurien d'haver posat els aranzels, per exemple, a l'ametla americana que està destrossant els nostres preus. Caldrà esperar a veure quina postura pren Biden quan arribe al gener en a la Casa Blanca”, conclouen des de l'organització.

LA UNIÓ, en aquesta línia, ve proposant una revisió de la normativa relativa a la preferència comunitària perquè realment siga una mesura efectiva, que els productes produïts a la Unió Europea tinguen una clara preferència a arribar als seus mercats naturals i així complir amb un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2 que advoca per assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i facilitar l'accés a la informació sobre els mercats per a limitar l'extrema volatilitat dels preus dels aliments.

Vídeo de Ricardo Beltrán, responsable del sector de fruits secs de LA UNIÓ: