LA UNIÓ de Llauradors denuncia que la proposta d'ajudes a l'olivar tradicional del Ministeri d'Agricultura és pràcticament inservible per a la Comunitat Valenciana

LA UNIO - 07 Jun, 2022

L'organització aposta per reenfocar els criteris establits i augmentar també la dotació pressupostària

LA UNIÓ de Llauradors considera que la proposta llançada pel Ministeri d'Agricultura (MAPA) per a concedir una ajuda associada a l'olivar tradicional amb dificultats específiques i alt valor mediambiental no servirà en la Comunitat Valenciana, perquè els requisits establits limiten l'accés a la majoria dels llauradors professionals que cultiven, precisament, en zones amb limitacions i dificultats productives.

Hilari Jaime, responsable del sector de l'olivar de LA UUNIÓ, assenyala que “valorem positivament una ajuda a l'olivar tradicional i amb un alt valor mediambiental que compense l'esforç dels llauradors professionals (llauradors actius) per mantindre el cultiu i l'activitat en les nostres zones que tenen fortes limitacions per a això. Tanmateix, caldria reenfocar els criteris perquè l'ajuda siga útil en el nostre territori i també incrementar el pressupost perquè només es preveu un import d'ajudes per a tot l'Estat de 27,59 milions d'euros per a tot el període comprés entre els anys 2023 a 2027”.

El MAPA planteja com a requisit, entre altres, per a accedir a les ajudes tindre una densitat de 80 arbres per hectàrea o estar en un pendent del 25%. LA UNIÓ destaca en les seues al·legacions a la proposta del MAPA que el cultiu de l'olivar tradicional i amb alt valor mediambiental no cal fer-lo en pendents com si “haguérem de pujar cada dia el Tourmalet del Tour de França per a anar a treballar amb els pendents que està plantejant” i que el sector olivarer valencià ix ja molt perjudicat en la PAC perquè en els ecoesquemes estan els pendents com un element diferenciador del nivell d'ajuda. “No pot ser que els que cultiven olivar sense pendent queden doblement discriminats”, critica. L'organització també planteja una revisió dels límits de densitat. En aquest sentit demana que la densitat vaja de 80 a 100 arbres i que el criteri de pendent del 25% desaparega com a elegible, ja que l'olivar tradicional pot existir en pendent 0 i vincular els dos conceptes no té fonament. Diu que cal ser més contundent i explícit en la redacció del document proposat, especialment en el referit a l'Apartat 33 c) on s'assenyalen els criteris d'aquesta manera: “Comptar amb una densitat de plantació per hectàrea de fins a 80 arbres i/o un pendent mitjà de parcel·la superior o igual al 25%”. Segons el parer de LA UNIÓ això pot portar a confusió i denota falta d'informació i dades exactes sobre les característiques de les superfícies d'olivar pel que insta que el següent document que es presente siga més concret i tinga en compte les demandes de les CC.AA, com és el cas de la Comunitat Valenciana, i les peculiaritats que existeixen en cada territori.

Per a LA UNIÓ, a més, els arbres catalogats o identificats comunament com a centenaris o mil·lenaris estan principalment en zones de cultiu de l'olivar tradicional i la seua conservació és prioritària. Per a això aquesta ajuda associada hauria d'incorporar a aquestes oliveres per a contribuir a mitigar els sobrecostos per la cura d'aquests arbres i suposen una compensació a la pèrdua de producció que representa el seu manteniment en detriment de noves plantacions més joves i productives. En aquest punt, insta les administracions a agilitar la catalogació d'aquest tipus d'arbres i que en el nostre cas estarien emparats per la Llei de patrimoni arbori monumental de l'any 2006.

Així mateix, proposa que es tinguen en compte altres aspectes com l'edat dels arbres, el rendiment i l'exclusivitat del cultiu de secà. Un altre requisit que considerar és ponderar el suport de l'ajuda associada en les agro regions menys sostingudes amb ajudes directes, com és el cas del cultiu de l'olivera en la nostra zona mediterrània que tindrà menys suport en l'ajuda bàsica a la renda. Per això planteja que l'ajuda associada a l'olivar únicament hauria d'assignar-se a les superfícies de cultiu d'olivar situades en les agro-regions 101 i 202.

Cal assenyalar que l'olivar és un dels sectors estratègics de la Comunitat Valenciana i que “per això és fonamental comptar amb unes bones ajudes i no fer-les a correcuita”, comenten des de l'organització. “Quasi sembla més que es tracte d'un acte de campanya electoral que una política adaptada a la realitat productiva”, conclouen.