LA UNIÓ de Llauradors detecta la presència de cítrics procedents de Sud-àfrica al gener en els lineals d'una gran cadena de supermercats

LA UNIO - 08 Jan, 2019
  • 3698
  • 0

Es tracta de taronges València Late de dubtosa qualitat quan els productors valencians estan vivint una campanya desastrosa amb greus pèrdues i gran quantitat de fruita penjada en els arbres o en terra

Sembla increïble, però és cert. LA UNIÓ de Llauradors denuncia la presència de cítrics sud-africans en ple mes de gener en els lineals d'una gran cadena de supermercats amb forta implantació a Espanya com és el cas de Dia.

El propi secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, s'ha donat hui de cara amb la realitat a l'hora d'accedir a un supermercat Dia i comprovar com venen taronges a granel de la varietat València Late i l'origen de la qual -com es pot veure en la imatge adjunta- és de la República de Sud-àfrica. A més, d'eixa varietat és impossible que pel seu calendari de maduració hi haja fruita nostra en aquests moments en els lineals, però sí que existeixen altres varietats i amb suficient quantitat i qualitat per a proveir els mercats sense haver de recórrer a cítrics de fora.

Aquesta Organització Professional Agrària informa que si bé és legal que cada cadena de distribució compre i venga la fruita d'on vullga a través dels seus proveïdors, molts d'ells valencians, resulta moral i èticament reprovable que a hores d'ara de la campanya hi haja fruita en els supermercats amb origen de tercers països, com és el cas de taronja de Sud-àfrica, tal com denúncia LA UNIÓ.

La campanya és desastrosa per a les persones productores de cítrics de la Comunitat Valenciana i de la major part de les zones citrícoles de l'Estat. LA UNIÓ estima que en la primera part de la campanya els productors han tingut pèrdues, només en territori valencià d'uns 134 milions d'euros, fonamentalment per la saturació de cítrics sud-africans i de tercers països en els mercats europeus.

LA UNIÓ, per a compensar aquestes pèrdues, ja va sol·licitar al Ministeri d'Agricultura una ajuda excepcional i amb caràcter temporal per a tots els productors de cítrics als quals se'ls quede la collita en l'arbre sense recollir, en termes molt semblants a les concedides pel veto rus a les exportacions europees. No obstant això, no existeix resposta oficial a aquesta petició.

En aquest sentit LA UNIÓ considera que la mesura posada en marxa de retirar 50.000 t. de cítrics per a indústria que hui s'inicia era positiva a principis de campanya, però ja adverteix que serà totalment insuficient i no arribarà de forma directa als llauradors. Continua insistint per tant en l'establiment de la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica i que es renegocien aquells tractats internacionals amb incidència en el nostre sector citrícola per a establir una reciprocitat real de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers; així com exigir la implantació del tractament en fred en trànsit a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

Vore el vídeo de la notícia punxant ací