LA UNIÓ de Llauradors estima les pèrdues per la pedra en 12 milions d'euros i més de 5.200 hectàrees afectades

LA UNIO - 13 Jul, 2018
  • 2316
  • 0

La comarca més afectada és la Costera i altres són Els Ports/Alt Maestrat, La Serrania i Utiel-Requena

LA UNIÓ de Llauradors informa que la pedra caiguda a la vesprada del dia 11 de juliol va afectar a comarques d'interior de Castelló i València i ha causat pèrdues, en una estimació inicial, per valor de prop de 12 milions d'euros en un radi d'acció que va afectar a unes 5.200 hectàrees en tota la Comunitat Valenciana. Aquesta vesprada s'esperen noves tempestes i per tant la possibilitat que augmenten els danys.

La comarca més afectada per la pedra d'ahir és La Costera; i especialment les localitats de Vallada, Montesa i Canals. En eixos tres termes municipals, de les 3.900 ha conreades d'acord a les dades oficials disponibles, s'han vist afectades 1.930. Les pèrdues, a causa del valor de les produccions afectades, s'estimen segons aquesta organització professional agrària en 11,39 milions d'euros. Els cítrics són el cultiu més afectat amb 1.829 ha i unes pèrdues d'11,34 milions d'euros. També existeix afecció en el cultiu del caqui, fruita d'estiu i olivar.

En la província de València també s'ha vist perjudicada la comarca de la Serrania, sobretot Alpuente, Titaguas i en menor mesura La Yesa. Existeixen afectades 2.629 ha de cultiu, la major part de cereal i ametler –encara que també ha afectat a la vinya i l’olivar- amb unes pèrdues superiors als 300.000 euros.

També en les comarques de València els efectes de la pedra d'ahir es van deixar sentir en la comarca d'Utiel-Requena, fonamentalment en una franja compresa entre els termes municipals de Los Corrales, Las Casas, Las Cuevas i Caudete de las Fuentes. Hi ha 421 hectàrees afectades; conreades de vinyes, ametlers, cereals i olivar, amb uns danys de 189.000 euros

En la província de Castelló es va veure afectada una part de la comarca dels Ports i l'Alt Maestrat, amb especial intensitat en les localitats de Cinctorres, Morella, Vilafranca i Castellfort. Hi ha 311 hectàrees afectades, amb uns danys de 27.000 euros, en els cultius de cereal, ametler i algunes ha de vinya.

LA UNIÓ sol·licitarà les mateixes mesures urgents per als afectats que en els anteriors episodis climatològics adversos dels últims mesos. Entre elles, el repartiment gratuït de productes cicatritzants, la concessió d'ajudes directes a aquelles explotacions amb danys per pedra, ajudes de mínimis de la Unió Europea fins a 15.000 euros per explotació, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les conreades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interès subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a l’assegurança, LA UNIÓ demanarà una agilitació dels peritatges per part de Agroseguro i una taxació i indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establerta.