LA UNIÓ de Llauradors i la Asociación Recupera Villamalur treballaran conjuntament per a fomentar els cultius tradicionals en aquesta localitat

LA UNIO - 11 Jun, 2021

L'organització informarà i assessorarà a totes les persones llauradores d'aquesta xicoteta població de l'Alt Millars

LA UNIÓ de Llauradors i la Asociación Recupera Villamalur han acordat treballar de manera conjunta per a fomentar i potenciar els cultius tradicionals d'aquesta localitat de l'Alt Millars i oferir informació i assessorament als Llauradors i llauradores.

Aquest acord es va aconseguir després d'una visita del secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris i del secretari tècnic, Joanma Mesado a Villamalur, on es van reunir amb els principals responsables de l'Associació, Rosa Gómez i Juan Miguel Salvador.

Cal assenyalar que aquesta xicoteta població, amb només 95 habitants censats, posseeix el segon terme municipal de la provincia de Castelló amb més hectàrees (31) cultivades de cirerers, després de la Salzadella. En aquests moments es troben en plena campanya de recol·lecció de la cirera, molt preuada i de gran qualitat per unes condicions climàtiques de fred en els mesos de tardor i hivern, també per l'altura en cultivar-se en zona de muntanya i que se sol recol·lectar de manera tardana amb l'arribada de la calor.

En el seu moment va tindre canals de comercialització importants, fins al punt d'arribar un camió diàriament que les portava a vendre al Mercat d’Abastos de València. Precisament per a analitzar noves vies de revitalització i promoció de les cireres, LA UNIÓ i la Asociación Recupera Villamalur estudiaran formules conjuntes de col·laboració perquè el prestigi, el sabor i la qualitat de la cirera de la zona persisteix.

Altres cultius tradicionals i característics del nostre secà que existeixen allí són l'ametler i l'olivar.

En la reunió també es va analitzar el mal estat d'alguns camins i pistes en la població, imprescindibles per a accedir a les explotacions agrícoles. LA UNIÓ mitjançarà davant la Diputació de Castelló i la Conselleria d'Agricultura per a tractar d'arreglar les mateixes a fi de facilitar l'entrada dels llauradors sense problemes als seus camps.