LA UNIÓ de Llauradors informa que la tercera pedregada d'aquesta campanya al Vinalopó va afectar ahir sobretot a la localitat d'Asp

LA UNIO - 27 Jul, 2021

Els llauradors necessiten solucions i entre elles la reducció permanent del mòdul fiscal del raïm de taula embossat

LA VUNIÓ de Llauradors informa que les tempestes d'ahir, acompanyades de calamarsa en alguns casos, van afectar el raïm de taula embossat de la comarca del Vinalopó Mitjà, sobretot a la localitat d'Asp i ja en menor mesura a La Romana. La pedra va rebentar grans de raïm, la qual cosa ocasionarà un minvament de quantitat i de qualitat, a més d'augmentar les despeses de neteja. Afortunadament, i de forma generalitzada, la pedra no va danyar les bosses que emboliquen el raïm.

Es tracta de la tercera pedregada en aquesta campanya que pateixen els llauradors del Vinalopó i per això l'organització reclama una bateria de mesures per a compensar els danys, perquè el minvament de collita serà molt important, tant per les adversitats meteorològiques com per la falta de rendibilitat que provoca el creixent abandó d'explotacions.

Entre elles, l'organització reclama una rebaixa permanent dels índexs de l'IRPF que actualment de manera excepcional se situen en el 0,32 però que haurien de ser encara més baixos, sobre el 0,22. El raïm de taula embossat és un producte tradicional i artesanal que requereix bastant mà d'obra i que per tant hauria de tindre un mòdul fiscal adaptat a la realitat del sector.

LA UNIÓ informa també que els danys del sinistre d'ahir i dels dels últims mesos estan coberts per l'actual sistema d'assegurances agràries i que reclamarà a Agroseguro l'agilitació del peritatge de les parcel·les sinistrades.

D'altra banda, l'organització també reclama, a part de les anteriors mesures, la concessió d'ajudes, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.