LA UNIÓ de Llauradors informa que més de 6.500 hectàrees de cultiu es van veure afectades ahir per la pedra a les províncies de València i Alacant

LA UNIO - 03 May, 2022

La xifra de pèrdues fins a aquestes últimes tempestes era de 61 milions d'euros, però amb aquest nou episodi seran molt més elevades sens dubte i per això LA UNIÓ reclama mesures i ajudes

LA UNIÓ de Llauradors informa en una primera avaluació que les tempestes de pedra d'ahir han afectat a més de 6.500 hectàrees de cultiu a les províncies de València i Alacant, sobretot a les comarques de la Costera (Font de la Figuera) i la Vall d'Albaida (Fontanars) en la primera i en l'Alt Vinalopó (Villena, Beneixama i Camp de Mirra) en el cas de la segona.

També s'observen danys en les localitats de Montaverner i Alfarrasí a la Vall d'Albaida, el Comtat (Cocentaina i Muro) o l'Alcoià (Banyeres). Altres zones afectades són la comarca d'Utiel-Requena, fonamentalment en la localitat de Camporrobles,

El cultiu més afectat per la pedra caiguda ahir és el del raïm de vinificació amb el 35% dels danys, seguit per l'olivar amb el 29%, l'ametler amb el 21%, cereals amb el 13% i ja amb quantitats bastant més baixes la fruita d'estiu (cireres, albercocs, bresquilla, pruneres) o caqui.

A part d'aquests danys directes existeix preocupació perquè les pluges persistents impedeixen les tasques de recol·lecció d'algunes produccions i també les tasques agrícoles diàries en el camp.

Les pluges persistents, les gelades i, ara la pedra, deixen una elevada xifra de pèrdues en poc més de dos mesos que caldria compensar per part de les Administracions. LA UNIÓ ja va estimar la xifra de pèrdues per les pluges persistents i gelades en més de 61 milions d'euros i ara amb aquest nou episodi de tempestes amb pedra la suma quan concloga resultarà molt més elevada.

LA UNIÓ reclama una sèrie d'ajudes per a les persones afectades per tot aquest episodi d'adversitats climàtiques, primer pluges persistents, després gelades i ara pedra, com la concessió d'ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida cicatritzant, reduccions fiscals, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

La pujada dels costos de producció que pateixen els productors obliga al fet que les diferents Administracions donen complida resposta a tots aquests sinistres climatològics que es venen arrossegant.