LA UNIÓ de Llauradors preveu pèrdues ja inicials de fins a 25 milions d'euros pels ruïnosos preus que perceben els viticultors en aquesta campanya

LA UNIO - 27 Sep, 2018
  • 2768
  • 0

Les cotitzacions són un 20% més baixes que l'any passat i obeeixen suposadament a un pacte entre els industrials

La campanya de la verema transcorre a la Comunitat Valenciana amb uns preus ruïnosos per als productors, inferiors en un 20% als de la passada, i que ocasionarien unes pèrdues segons un primer estudi elaborat per LA UNIÓ de Llauradors d'uns 25 milions d'euros que serien superiors segons l'evolució dels preus fins al final de la campanya.

LA UNIÓ assenyala que un suposat pacte entre els principals industrials del sector pot estar darrere d'aquesta situació, doncs les cotitzacions no es van fixar fins a la publicació de les tablilles a la baixa per part primer del Celler Félix Solís i després calcant-les les de Vinartis del grup García Carrión. Els cellers valencians han seguit posteriorment la mateixa tendència negativa.

Aquestes pràctiques vulneren sens dubte la Llei de Millora de la Cadena Alimentària, que obliga al fet que abans que es recepcione el producte en el celler s'ha d'haver signat el corresponent contracte, especificant el preu, qualitat, calendari de pagaments etc. I també la Llei de Defensa de la Competència, que estableix que no pot haver-hi acord en la imposició de preus, ni es permet l'abús de la posició de domini. Malgrat açò, any rere any, les empreses més fortes del sector vitivinícola imposen quasi sempre la Llei del més fort.

Els antecedents d'aquesta campanya no feien presagiar aquest desastre. La mala collita de l'any passat, l'existència mínima de vi en els cellers (es parla de 3,3 Mhl de vi menys a Espanya, la quantitat més baixa de l'última dècada) i l'increment de les exportacions eren arguments suficients perquè no es produïra la situació actual.

LA UNIÓ sol·licitarà a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d'Agricultura, que actue d'ofici i investigue aquestes possibles pràctiques fraudulentes i si escau endurisca les sancions amb l'objectiu que no es repetisquen any rere any.

Luis Javier Navarro, membre de la comissió executiva de LA UNIÓ, indica que “no entenem els preus ruïnosos que ens volen pagar doncs no s'ajusten de cap manera a les circumstàncies del mercat i producció actuals, amb existències en cellers i cooperatives quasi nul·les, i unes exportacions en augment; el que posa de manifest que els beneficis no repercuteixen en els viticultors”. En aquest sentit, Navarro reclama a Conselleria i Ministeri d'Agricultura que “no concedisquen ni un euro de subvencions públiques a aquelles indústries que arruïnen als productors de la Comunitat amb uns preus indignes”.

La verema d’enguany havia tornat en les zones productores del nostre territori, després d'uns anys d'avançament, a les dates habituals de recol·lecció d'èpoques anteriors. Es preveia una collita d'una quantitat una mica major dels 300 milions de kg, pràcticament la mateixa producció que la campanya 2017-2018. La qualitat del raïm és, fins avui, realment òptima i de moment no existeixen problemes fitosanitaris rellevants.