LA UNIÓ de Llauradors preveu un descens del 75% en la collita d'olives d'aquesta campanya respecte a l'anterior

LA UNIO - 03 Aug, 2022

L'organització agrària ha proposat una nova ajuda agroambiental per al cultiu i incentivar la línia d'assegurança de l'olivar

Les primeres estimacions de LA UNIÓ de Llauradors, després de consultar per les diverses zones productores, indiquen que la collita d'olives de la Comunitat Valenciana podria patir un minvament considerable d'al voltant del 75% en relació amb la de l'any anterior.

La baixada del volum productiu és generalitzada en la major part de les zones, encara que destaquen les comarques de Castelló amb un 85% menys, les de València amb el 74% i les d'Alacant, que és on en principi menys descendirà, amb el 68%.

Amb aquest gran minvament, la previsió de l'organització agrària és que els productors deixen d'ingressar una xifra pròxima als 70 milions d'euros. A les comarques de València serien 25 milions d'euros menys els que percebrien els olivicultors, 22,6 milions en les de Castelló i 21,9 les d'Alacant.

La combinació d'adversitats meteorològiques durant el primer semestre d'enguany és la causa fonamental d'aquest gran descens de la producció previst per a enguany en la Comunitat Valenciana. Les pluges i humitats de la primavera, sobretot a l'abril, o la pedra i les elevades temperatures de maig han provocat massives defoliacions per fongs en els arbres i al seu torn les gelades, fred i pluges persistents que va haver-hi van provocar la falta de floració o quallat amb el consegüent minvament de la collita.

En aquest sentit, des de LA UNIÓ s'insta a incentivar la contractació de la línia d'assegurança de l'olivar que té una baixa implantació en la Comunitat Valenciana i per a això demana una bonificació per part de Agroseguro del 10% per a totes les persones assegurades que contracten per primera vegada i així mateix que la Conselleria d'Agricultura subvencione fins al màxim autoritzat per la Unió Europea les assegurances agràries per a totes aquelles persones llauradores professionals.

A més, LA UNIÓ recorda que ja ha proposat tant al Ministeri d'Agricultura com a la Conselleria d'Agricultura una nova ajuda agroambiental, dins del Pla Estratègic de la PAC que entrarà en vigor el gener vinent, per als cultius de secà de la Comunitat Valenciana: olivar, fruita seca, vinya i cereal, a causa de la importància que tenen per a l'activitat econòmica de les zones d'interior, en risc de despoblació, i que per les seues característiques són menys competitives que les zones de regadiu. Amb això advoca per donar una ajuda addicional de 100 euros/hectàrea perquè realitzen pràctiques beneficioses per al medi ambient com la lluita biològica contra plagues i malalties de cadascun d'aquests cultius o pràctiques sostenibles per al cultiu.

Cal ressaltar també que a aquesta reducció de producció i descens d'ingressos en la producció de l'olivar de la Comunitat Valenciana cal sumar les males perspectives per a l'ametla, per la qual cosa ens trobem davant un dels pitjors anys per a les zones de secà d'interior per la mala situació de dos dels seus cultius més importants.