LA UNIÓ de Llauradors preveu un descens mitjà de collita d'ametla del 50% que minvaran els ingressos directes en més de 17 milions d'euros

LA UNIO - 13 Sep, 2022

Planteja ajudes directes davant una situació excepcional i també una valorització de la corfa

Les estimacions de LA UNIÓ de Llauradors preveuen un descens en la collita d'ametles superior al 50% en el conjunt de la Comunitat Valenciana, encara que a la província d'Alacant o en la de València se situarà molt pròxim al 60%. Aquesta baixada productiva segueix els passos de la producció estatal que podria baixar de mitjana un 70%.

Aquesta dràstica reducció de la collita s'acumula a la registrada ja en la passada campanya. Les gelades ocasionades per la borrasca Ciril a l'abril que van afectar les principals zones de producció, unit a l'impacte de la sequera, les pluges prèvies i la falta d'hores de sol provoquen aquesta important disminució i un minvament de les rendes per al llaurador professional. En aquest sentit, LA UNIÓ calcula que els productors valencians deixaran d'ingressar una quantitat que supere els 17 milions d'euros.

Malgrat una reducció de collita d'aqueixa magnitud les cotitzacions no responen. El preu mitjà que percep un productor valencià d'ametla durant aquesta campanya -setmana 35- és lleugerament inferior al preu percebut la mateixa setmana de la campanya passada. El responsable de fruita seca de LA UNIÓ Ricardo Beltrán, no troba cap explicació comercial per a aquesta situació, però ressalta l'evidència del que l'organització ve denunciant fa temps com és la gran especulació que duen a terme alguns agents que intervenen en la cadena alimentària.

Davant aquest escenari, des de LA UNIÓ s'insisteix en la demanda d'ajudes directes per a aquells productors en zones de cultiu tradicional, uns suports xifrats en 125 €/ha. i que servirien per a retornar a les ajudes que ja tenia el sector en l'anterior PAC i que estan encara configurades per a tal fi. Igualment, reitera la necessitat d'adaptar les pòlisses d'assegurances agràries a les particularitats del sector. “Reclamem ajudes excepcionals davant un desastre climàtic, igualment excepcional”, assenyala Beltrán.

LA UNIÓ planteja així mateix que el productor siga també retribuït amb un percentatge d'entre el 30% i el 40% dels ingressos que genera per als operadors comercials la corfa del fruit, molt utilitzada per a l'elaboració de pèl·lets amb destinació a la combustió en calefaccions. D'aquesta manera, i tenint en compte que les cotitzacions oficials de Conselleria d'Agricultura d'aquest començament de campanya se situen entorn de 3,66 – 3,76 €/kg, els ingressos dels productors es veurien incrementats sobre 2 €/kg més, permetent obtindre una rendibilitat mínima durant aquesta campanya.

“Amb aquesta solució es podria mantindre la rendibilitat en les explotacions d'ametler tradicional. L'esforç del comprador del gra retribuint al productor per un residu al qual li trau una important rendibilitat permetria sostindre mínimament a un sector que s'ha tornat a veure afectat per circumstàncies climatològiques extremes i per l'increment desmesurat dels costos de producció”, comenta Ricardo Beltrán davant la importància d'implementar mesures que afavorisquen l'economia circular en el sector agrari.