LA UNIÓ de Llauradors preveu un descens superior al 55% en la collita del caqui que deixarà unes pèrdues superiors als 50 milions d'euros

LA UNIO - 22 Sep, 2022

Ha demanat a la Conselleria d'Agricultura una línia d'ajudes extraordinàries per a aquelles persones que malgrat tindre assegurança no tindran indemnitzacions i una sèrie de propostes a Agroseguro per a fer canvis en l'assegurança

Les previsions davant la campanya del caqui indiquen que la collita podria descendir de mitjana un 55% i que els productors podrien deixar d'ingressar més de 50 milions d'euros en relació amb el passat exercici que ja no va anar bé, segons les dades de LA UNIÓ de Llauradors. Al juny les perspectives eren d'una reducció del 35% respecte a una producció normal, però després de l'estiu s'ha comprovat que la collita encara serà inferior, amb una mitjana del 55% menys, en algunes zones del 60% i fins i tot a la Vall d'Albaida el minvament de producció arribaria al 75%.

 

Encara que el preu dels primers tractes de compravenda és una mica superior al de la campanya passada, no compensarà ni la gran reducció de collita, ni el desorbitat augment dels costos de producció. I és que diferents operadors comercials, davant aquestes previsions d'una collita molt inferior, intenten accelerar les compres de fruita en camp. Els primers preus oferits se situen en una mitjana d'entre 0,34/0,40 €/kg, només un 14% superiors als de la passada campanya per aquestes mateixes dates. Davant això, LA UNIÓ aconsella als productors mantindre la prudència i no precipitar-se a l'hora de vendre i, en qualsevol cas, sol·licitar un contracte per escrit per a poder disposar de garanties jurídiques davant possibles incompliments unilaterals d'aquest.

 

La primera estimació de LA UNIÓ quantifica unes pèrdues per als productors valencians de caqui, per reducció d'ingressos, de 26 milions de € respecte dels ingressos, i si tenim en compte l'augment de costos de producció caldria incrementar aqueixa quantitat en més de 24 milions de €, per la qual cosa les pèrdues totals superarien àmpliament els 50 milions de €. A aquestes pèrdues directes per al productor caldria sumar les pèrdues de jornals tant en camp com en magatzem, així com les despeses fixes que haurien d'assumir la majoria dels magatzems provocades per la gran reducció de collita.

Varis són els motius que han repercutit en aquest descens tan accentuat de la producció de caqui en la Comunitat Valenciana. Les gelades de primavera (finals d'abril) que van provocar la caiguda de moltes flors i fruits és una de les principals. No obstant això, eixa climatologia d'enguany ha permés també que la incidència del Cotonet siga inferior en els camps, però els llauradors demanen no baixar la guàrdia perquè el clima és canviant i cada vegada hi ha menys productes autoritzats per a combatre les plagues i les administracions han de fer un esforç inversor per a aconseguir més depredadors parasitoides i ús de feromones

 

A la climatologia caldria sumar en aquest descens l'abandó creixent de camps en plena producció davant els baixos preus dels últims anys. Segons les últimes dades disponibles, la quantitat de planta reproduïda de caqui l'any passat pels vivers homologats s'ha reduït un 4% sobre l'anterior, i si ho comparem amb 2015, la reducció és de quasi el 80%. Les causes climàtiques van generar ja una sèrie de problemes amb l'actual sistema d'assegurances en la línia d'aquest cultiu, ja que no tots aqueixos danys tindran cobertura de l’assegurança i únicament el serien aquells que resultaren de manera clara originats per gelades.

 

En aquest sentit, LA UNIÓ va sol·licitar en el seu moment a Conselleria d'Agricultura que establira una línia d'ajudes extraordinàries per a totes aquelles persones que amb pòlissa d'assegurança en vigor per al pla 2021-2022, es quedaran sense indemnització per una mala adequació del sistema assegurador actual, així com una ajuda per al conjunt del sector per l'augment dels costos derivats del conflicte bèl·lic a Ucraïna a través de la mesura autoritzada per la Unió Europea de destinar a aquest efecte fins al 5% del pressupost no consumit del Programa de Desenvolupament Rural. Per a això va reclamar a l'agost al Ministeri d'Agricultura que elaborara els informes preceptius perquè es poguera declarar aquest sinistre com a “catàstrofe o calamitat nacional” per a poder ser perceptiu d'ajudes i que la Conselleria d'Agricultura poguera posar-les en marxa, sense tindre resposta de moment.

 

De la mateixa manera, LA UNIÓ ha traslladat una sèrie de propostes a Agroseguro per a millorar la cobertura actual i evitar aquestes situacions en un futur. Aquestes mesures es basen a tractar d'avançar l'inici de les garanties de la resta d'adversitats climàtiques al 15 de febrer, de manera que a partir d'aquesta data totes tinguen cobertura i també treballar en un mòdul d'assegurament que cobrisca tots els riscos a nivell de parcel·la. “Des de LA UNIÓ continuarem treballant perquè els productors de caqui vegen compensades les seues pèrdues. No pot ser que malgrat tindre una assegurança en vigor molts productors no vagen a rebre res”, assenyala Eduard Esparza, responsable del sector del caqui de LA UNIÓ.