LA UNIÓ de Llauradors reclama a Conselleria el pagament de les ajudes als plans de millora que es deuen des de fa dos anys

LA UNIO - 29 Mar, 2019
  • 2762
  • 0

Són suports vitals per a modernitzar i professionalitzar l'agricultura

LA UNIÓ de Llauradors insta a la Conselleria d'Agricultura que abone les ajudes pendents als plans de millora de les explotacions agràries que estan aprovades i pendents de pagament des de fa ja dos anys i creu que s'hauria de fer un esforç important a millorar el sistema i l'agilitat en tots aquests processos d'ajudes.

Es tracta de subvencions per un total de 12.623.208 euros en suport d'inversions destinades a la modernització i millora de la competitivitat de 512 explotacions agràries de la Comunitat Valenciana. Es tracta de les explotacions que van sol·licitar en 2017 aquestes ajudes i van presentar un pla de millora que garanteix la sostenibilitat i viabilitat econòmica. Les ajudes són molt importants per a modernitzar i professionalitzar el camp valencià perquè van dirigides a llauradors professionals o entitats associatives la principal activitat de les quals siga l'agrària i en la qual almenys un dels socis siga llaurador professional per la seua dedicació en l'entitat.

Es financen actuacions com l'adquisició o construcció de béns immobles i compra de terrenys, la implantació i reestructuració de cultius permanents de diferents varietats de cítrics, modernització d'instal·lacions de reg que acrediten un estalvi efectiu del consum d'aigua, la compra de maquinària agrària i també de vehicles de càrrega i transport. D'igual manera s'auxilien inversions en equips de condicionament, comercialització i transformació de productes, instal·lacions que reduïsquen l'impacte mediambiental de l'activitat de l'explotació o incrementen la seua eficiència energètica.

LA UNIÓ assenyala que un problema de gestió de la pròpia Conselleria d'Agricultura no “poden pagar-lo els llauradors que van obtenir una ajuda i van fer una inversió i que ara es veuen ofegats per no tindre uns diners que els correspon”. La pròpia Conselleria informava al maig del passat any que la durada màxima d'aquests plans de millora és de tres anys, per la qual cosa “s'estima que al llarg de 2018 pot arribar a executar-se prop del 60% de les inversions previstes, per la qual cosa poden arribar a abonar-se fins a 7,5 milions d'euros”. No obstant això, els pagaments no s'estan produint.

LA UNIÓ indica que “ens consta que el Servei d'Estructures Agràries compleix i bé amb el seu paper i que l'embut està en un altre lloc, ja que les ajudes a la primera instal·lació sí que s'estan cobrant”. Finalment considera que “cal solucionar un problema que s'arrossega des de fa temps, perquè està en joc evitar més abandons en el sector i a més d'aquelles persones que volen ser professionals i quedar-se definitivament en l'activitat agrària”.