LA UNIÓ de Llauradors reclama a cooperatives i comerços que paguen esta campanya un preu just als productors de caqui
Les diverses tempestes amb pedra i els efectes de les plagues han fet descendir considerablement la collita
LA UNIÓ de Llauradors fa una crida a les cooperatives i comerços perquè oferisquen un preu just als productors de caqui en aquesta campanya, davant l'important descens de collita a causa dels diferents episodis de tempestes amb pedra dels últims mesos i a l'efecte de les plagues en el cultiu.
El minvament de producció serà molt important aquesta campanya i es confirma cada vegada més dia a dia, la qual cosa deixarà menys quilos comercialitzables de caqui i molts camps sense recol·lectar. Si a principi de setembre es parlava d'un 20% menys de producció sobre una campanya normal, ara les xifres són ja sens dubte molt més elevades. Davant aquesta situació, LA UNIÓ insta els operadors comercials que traslladen a les cadenes de distribució la necessitat de pagar uns preus acceptables per als productors.
En aquest sentit, l'organització no tolerarà cap mena d'excuses perquè es tracta d'un cultiu que fins hui no té competència en els mercats procedent de països tercers, com sí que ocorre amb els cítrics. “En els lineals no tenim competència de caquis d'altres països i per tant la nostra producció ha de prevaldre i obtindre una cotització justa”, assenyala Eduard Esparza, responsable del caqui de LA UNIÓ. Esparza afirma que “si detectem pràctiques fraudulentes o pagaments per davall dels costos de producció que posen en perill l'evolució de la campanya, immediatament denunciarem els casos davant l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA)”.
LA UNIÓ indica que els llauradors pateixen, a més de les pèrdues per la meteorologia, un augment desorbitat dels costos de producció per a frenar les plagues, perquè els productes autoritzats no tenen l'eficàcia desitjada i els depredadors per a la lluita biològica són massa cars. A més, la pujada de les tarifes elèctriques, l'augment del preu de fertilitzants o el dels envasos o embalatges, entre altres inputs, tampoc ajuden.
Per tot això, des de LA UNIÓ s'insisteix que “tota la fruita de qualitat que hi haurà en el camp, s'ha de remunerar bé al productor, perquè en cas contrari podem trobar-nos amb un abandó massiu de camps de caqui. Aquesta campanya els preus no poden ser baixos de cap de les maneres i haurien d'arribar als de fa uns anys que van fer del caqui un cultiu de futur”.
Eduard Esparza exigeix a les diverses Administracions més atenció i sensibilitat cap al cultiu del caqui. “Demandem solucions davant els problemes pels sinistres meteorològics i de plagues que té el cultiu i, mentre no arriben, s'haurien de concedir ajudes per a mantindre en peus les nostres explotacions i evitar el desastre econòmic i mediambiental que representen els camps abandonats en les nostres zones productores”.