LA UNIÓ de Llauradors reclama a la Generalitat i Govern central una bateria de propostes per a fer front als danys pels incendis forestals en les zones rurals afectades de la Comunitat Valenciana
L'organització ressalta la importància d'establir una política rural i ruralista que mantinga la població i l'activitat agrària als nostres pobles com a punt fonamental de manteniment dels nostres boscos
LA UNIÓ de Llauradors sol·licita a la Generalitat i Govern central que establisquen una sèrie de propostes i mesures que servisquen per a fer front als greus danys ocorreguts en les zones rurals afectades pels incendis forestals de la Comunitat Valenciana durant aquest estiu i també unes altres per a evitar que es produïsquen en el futur.
Les zones dels grans incendis ocorreguts fins hui aquest estiu a la Comunitat Valenciana (Vall d'Ebo, Begís, Les Useres o Venta del Moro) són clarament rurals, on a part d'una gran massa forestal existeixen també cultius. S'evidencia que en totes les zones afectades per aquests greus incendis el despoblament avança i el rejoveniment és pràcticament nul. Per això LA UNIÓ desitja ressaltar la importància d'adoptar des de les instàncies públiques una política rural i ruralista que mantinga la població i l'activitat agrària als nostres pobles com a punt fonamental de manteniment dels nostres boscos, amb incentius sobretot als llauradors i ramaders joves que desitgen treballar i mantindre's en el sector. LA UNIÓ ja informava fa unes setmanes de la falta de polítiques efectives per a protegir l'activitat rural i agrària en les nostres zones més despoblades, perquè les 172 poblacions en risc de despoblament en la Comunitat Valenciana han perdut al llarg dels últims vint anys unes 12.300 explotacions, la qual cosa suposa un 45% menys, i quasi 47.000 hectàrees de cultiu, un 22% menys.
LA UNIÓ aposta per treballar des del territori rural i amb els habitants d'aquest. “Hem de fugir d'una vegada per sempre de les polítiques ambientals de despatx per a agradar a suposats ecologistes de saló i que tant els polítics amb responsabilitats de govern com els funcionaris amb gran experiència, però, no en poques ocasions, acomodats a les directrius dels seus superiors, posen tota l'obstinació en què això, definitivament, no torne a ocórrer i caiguem sempre en la lamentació quan ocorren aquestes catàstrofes”, assenyala LA UNIÓ.
L'organització agrària, davant els danys ocasionats, considera que existeixen una sèrie de qüestions que haurien de millorar-se per a aquests i posteriors incendis que de manera irremeiable es produiran i que afectaran principalment muntanya, però també a zones cultivades o abandonades que abans es cultivaven i que han deixat de fer-ho per no tindre relleu generacional o per falta de rendibilitat.
En aquesta línia, LA UNIÓ reclama una bateria de propostes per a afrontar els efectes dels incendis forestals. Com a mesura més urgent l'organització demana que en la mesura que siga possible es puga accedir al costat dels efectius de bombers a les granges afectades per a donar aigua i menjar als animals que han sobreviscut. En aquest sentit, agraeix la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura per a portar cubes d'aigua a les granges que les necessitaven en la zona de l'incendi de l'Alto Palancia, tal com va sol·licitar LA UNIÓ fa uns dies.
Seria important a juí de l’organització que es pressuposte anualment una dotació econòmica suficient per a compensar als propietaris de terrenys agrícoles que disposen de cuba d'aigua durant la sega i que s'haja utilitzat en l'extinció d'incendis o per a subministrar aigua a les granges de les zones incendiades.
LA UNIÓ exigeix també a la Generalitat i Govern central que destinen ajudes directes als llauradors i ramaders afectats perquè tornen a la normalitat productiva al més prompte possible, però també que destinen ajudes directes a les parcel·les que es troben en zones geogràfiques de perill d'incendi ja que són el millor tallafoc per a evitar la posterior propagació.
LA UNIÓ també considera que la ramaderia extensiva és fonamental per a evitar els incendis forestals i per això proposa que es modifique l'ordre d'ajudes per al control de la vegetació natural mitjançant l'aprofitament ramader extensiu per a fer-la menys enrevessada ja que ara presenta moltes dificultats per a poder quadrar els llocs de pastura amb la realitat del territori. A més, caldria agilitar la seua tramitació i resolució. En casos com els incendis que s'estan patint cal establir urgentment corredors per a l'accés a superfícies de pastures i evitar sobrecostos per alimentació amb pinsos o palla.
L'organització proposa així mateix que es realitze un seguiment de les parcel·les afectades per un incendi i es compensen les pèrdues de producció en els anys següents al sinistre per poda severa de recuperació o crema definitiva del cultiu.
De la mateixa manera LA UNIÓ demana que es concedisquen ajudes a les persones propietàries de muntanyes privades afectades per un incendi per a la seua posterior neteja.
També sol·licita a la Conselleria d'Agricultura que assumisca la franquícia de l'assegurança agrària corresponent a aquest risc d'incendi i de fauna salvatge. Sobre aquest aspecte de la fauna demanda que es facilite, amb la distribució de precintes, la caça en zones post-incendis amb elevada població de fauna salvatge per a evitar més danys en les parcel·les afectades i no afectades per la falta d'aliment per als animals.
Finalment, LA UNIÓ vol ressaltar i posar en valor el treball dels efectius de lluita contra els incendis tant per les dificultats d'aquest en pèssimes condicions per l'orografia, vents canviants i humitats molt baixes, com per la professionalitat amb la qual realitzen les seues responsabilitats i, com no, mostrar tota la solidaritat amb les persones afectades amb l'esperança posada en una ràpida recuperació del nostre territori.