LA UNIÓ de Llauradors reclama un acord preferencial que evite la imposició d'aranzels britànics sobre els nostres productes

LA UNIO - 30 Jun, 2020
  • 1921
  • 0

Els aranzels a aquests productes podrien arribar a un 16% en el cas de les mandarines o les clementines, de 3,2% a 10% en les taronges, fins a un 6% en llimes, 32 €/hl en vi o entre 122,6 i 124,5 €/100 kg en oli d'oliva

LA UNIÓ de Llauradors, davant la intenció del Govern Britànic d'imposar aranzels a productes agroalimentaris europeus per la falta d'un acord comercial, mostra la seua enorme preocupació i urgeix al Govern d'Espanya al fet que pressione a la UE perquè signe com més prompte millor un acord preferencial a fi d'evitar aquests aranzels.

LA UNIÓ, que en reiterades ocasions va demanar que es mesurara bé l'impacte del Brexit en l'agroalimentació, critica aquesta intenció de Regne Unit que se sumaria als aranzels ja imposats en altres llocs, com els Estats Units, o a una altra mena de pràctiques de no reciprocitat i acords que afebleixen les produccions europees enfront de les de tercers països.

L'organització destaca que el comerç agroalimentari amb Regne Unit, amb un saldo positiu de més de 2.900 milions d'euros a favor d'Espanya, resulta clau per al sector agrari ja que representa el 8% del total exportat a nivell agroalimentari, segons l'últim informe del MAPA. Per productes, els fruits rojos, kiwi i caqui (8%), vi (8%), cítrics (7%) i hortalisses (6%) i oli d'oliva (4%) són els més exportats al país britànic i els aranzels previstos podrien suposar un dur colp per als seus productors. Pel que fa a la Comunitat Valenciana és el quart destí de les nostres exportacions agroalimentàries després d'Alemanya, França i Itàlia amb aproximadament un 7,5% del total.

En aquest sentit, i d'acord amb les dades manejades pel Govern de Regne Unit, els aranzels a aquests productes podrien arribar a ser d’un 16% en el cas de les mandarines o les clementines, de 3,2% a 10% en les taronges, fins a un 6% en llimes, un 12,8% en fruits rojos, 32 €/hl en vi o entre 122,6 o 124,5 €/100 kg en oli d'oliva, xifres que podrien variar en els pròxims dies.

Regne Unit ja ha signat acords preferencials amb aranzels zero amb tercers països

LA UNIÓ destaca que en cas que es feren efectius aquests aranzels, els productors valencians podrien perdre competitivitat i mercat respecte a competidors internacionals com el Marroc, Sud-àfrica, Turquia o Israel.

En aquest sentit, Regne Unit ja hauria signat acords preferencials amb Sud-àfrica –que resultaria de 0% en les taronges i híbrids, -amb el Marroc, - amb 0% en clementines – i el mateix es repeteix amb Turquia, mentre amb Egipte ho estaria encara negociant.

“Ens danyen doblement”, comenten des de l'organització. “D'una banda amb la imposició dels aranzels i, per un altre, per facilitar les condicions a països tercers amb els quals, ja en circumstàncies normals, és difícil competir”.

Per això, demana al Govern que pressione a la UE perquè signe un acord comercial preferencial amb Regne Unit al més prompte possible, i en cas de no ser així, siga el propi Estat el que el signe per a protegir als productors estatals enfront de la imposició d'aquests aranzels.