LA UNIÓ de Llauradors treballa perquè l'orxata de xufa mantinga un IVA reduït en ser una beguda tradicional emparada per una Denominació d'Origen
Canviar l'IVA al 21% seria un dur colp per a un sector molt important a la comarca de l'Horta Nord
LA UNIÓ de Llauradors està treballant en els últims dies i pressionant en diverses instàncies perquè l'orxata de xufa mantinga un tipus impositiu reduït de l'IVA, en tractar-se d'una beguda tradicional emparada per una Denominació d'Origen Protegida i que pot ser considerada com un complement alimentós per a necessitats dietètiques especials.
L'objectiu és frenar el que pretén l'article 69 del projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021, que planteja que “les begudes que continguen edulcorants afegits, naturals i derivats, i/o additius edulcorants, excepte les llets infantils i les begudes considerades com a complements alimentosos per a necessitats dietètiques especials” tindrien a partir d’ara un IVA del 21%.
LA UNIÓ de Llauradors considera que si es plasma aquesta pujada de l'IVA de l'orxata al 21% seria un dur colp per al sector productor i industrial de la comarca de l'Horta Nord i repercutiria negativament en la configuració del seu actual paisatge, precisament en uns moments en els quals es pretén protegir l'horta i valorar els seus productes.
A més, l'organització assenyala que és en una normativa vigent governamental -el Reial decret 1338/1988, de 28 d'octubre, pel qual s'aprova la Reglamentació Tècnic-Sanitària per a l'Elaboració i Venda d'Orxata de Xufa-, on s'especifica que l'orxata de xufa tinga un mínim del 10% de sacarosa per exemple, en les orxates naturals.
LA UNIÓ pensa per tant que no es pot posar en el mateix sac a una beguda ensucrada amb moltes calories que una beguda tradicional com l'orxata natural i per això intenta que mantinga l'IVA reduït al 10%. Cal assenyalar també que el sector de la xufa és dels pocs cultius de la Comunitat Valenciana que té en aquests moments certa rendibilitat per a les persones productores i, en conseqüència, el pretés increment d'11 punts percentuals de l'IVA podria causar sens dubte més perjudicis econòmics que els beneficis que resulten d'eixe augment recaptatori.
Precisament per a tractar de mantindre la situació actual de l'IVA de l'orxata, ahir LA UNIÓ va mantindre reunions de treball amb Marta Martín, regidora d'Unides Podem a Alboraia i assessora parlamentària de l'eurodiputat Manuel Pineda, qui ha traslladat aquesta inquietud del sector al Grup Parlamentari d'Unides Podem en el Congrés dels Diputats a través de la diputada per València, Roser Maestro.
També es va reunir amb Joan Baldoví, diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats i Amparo Martí, regidora d'Agricultura de Meliana. En aquest cas, el diputat de Sueca gestionarà aquesta petició de LA UNIÓ davant el Ministeri d'Agricultura i el Ministeri de Consum i en la pròpia Comissió d'Agricultura, en el cas que l'esmena presentada al Senat no siga aprovada i no passe al Congrés i, per tant, no es puga realitzar una esmena transaccional que evite aquesta incongruència amb l'orxata.