LA UNIÓ demana a Conselleria d'Agricultura ajudes directes per als productors d'ametles de la Comunitat Valenciana com ha fet ja Catalunya

LA UNIO - 05 Aug, 2022

Una combinació d'adversitats climàtiques i fenòmens meteorològics han provocat un descens de collita important amb una assegurança que a més no s'adapta a la realitat productiva del cultiu

LA UNIÓ de Llauradors ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca una línia d'ajudes directes per als productors d'ametla de la Comunitat Valenciana que han resultat afectats per una combinació d'adversitats climàtiques i fenòmens meteorològics, tal com ha fet ja el Govern català amb els seus llauradors.

Cal assenyalar que els danys produïts per les gelades en determinades zones productores en els primers dies d'abril i les pluges continuades durant la primavera van produir greus pèrdues a la producció d'ametla, sobretot per les elevades humitats, de moltes zones productores de la Comunitat Valenciana. El descens de producció previst per a aquesta campanya en la Comunitat Valenciana podria ser d'aproximadament el 70%.

Les gelades van afectar de forma més considerable a les zones productores de la Plana Alta, Baix Maestrat, L'Alcalatén, la Serrania, Hoya de Buñol, La Costera, Valle de Ayora, Rincón de Ademuz, Utiel-Requena, L'Alcoià, Alt Vinalopó i Mitjà Vinalopó. A més, les pluges generalitzades durant la primavera van provocar un deficient quallat del fruit i també problemes de malalties en moltes altres zones que, unides a les gelades, han comportat un descens rellevant de la producció d'ametla per a aquesta campanya.

En un context de catàstrofe sectorial, i davant la baixa contractació de l'assegurança agrària que no s'adapta a la realitat del cultiu, LA UNIÓ considera que cal adoptar mesures d'ajudes directes a les persones amb parcel·les afectades per aquestes inclemències meteorològiques per a evitar la pèrdua de competitivitat de les explotacions.

En aquesta línia, la Generalitat de Catalunya ha establit recentment una línia d'ajudes destinades a explotacions agrícoles, entre altres d'ametler, afectades per les gelades d'abril d'enguany amb la finalitat de compensar les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries d'aquestes explotacions.

Les ajudes que la Generalitat catalana ha establit per al seu sector de l'ametla, i que són les que des de LA UNIÓ se sol·liciten a l'administració agrària valenciana per a no perdre competitivitat, varien en funció de si l'explotació està situada en una zona amb limitació natural o no, si és convencional o ecològica o si està en secà o en regadiu. Les quantitats en cas d'una pèrdua total de la producció van, segons siga el cas, des dels 304 €/ha en el cas de cultiu convencional en secà en zona que no està qualificada com de limitacions naturals fins als 1.736 €/ha en el cas de cultiu en regadiu en ecològic i en zona amb limitacions naturals. Les ajudes haurien de limitar-se a les persones professionals o en procés de primera instal·lació.