LA UNIÓ demana ajudes directes i destil·lació de crisi per al sector vitícola de la Comunitat Valenciana

LA UNIO - 28 Feb, 2023

La rendibilitat del cultiu s’està veient seriosament amenaçada amb increments dels costos de producció del 30% i seriosos problemes en la demanda interna i externa

LA UNIÓ ha demanat formalment al Ministeri d'Agricultura que concedisca ajudes directes i pose en marxa altres mesures com la destil·lació de crisi per a pal·liar l'impacte negatiu en el qual està sumit el sector vitícola.

A través de sengles cartes demana el compromís del Ministeri amb el sector, afligit d'una important crisi per l'augment dels costos de producció i vicissituds climàtiques. Posa en evidència l'organització com el sector productor de raïm de vinificació està experimentat durant diverses campanyes un descens de la seua rendibilitat a conseqüència dels increments de costos de producció amb una mitjana ja del 30% i uns preus de venda de raïm i vi per davall del llindar de rendibilitat.

Aquesta situació, resultant en gran manera del conflicte bèl·lic a Ucraïna, ha perjudicat a tot el sector agrari. L'organització posa en evidència que alguns sectors com el de llet, el de carn, fruites o el citrícola sí que han sigut secundats amb ajudes directes, mentre que uns altres, com el vitivinícola que estan també sent fortament colpejats no.

“El sector vitícola és extremadament important al nostre país. Som un dels majors productors d'Europa. Al llarg de la cadena genera molts llocs de treball i dinamitza l'entorn rural, per la qual cosa no és de rebut que el Ministeri mire cap a un altre costat i no contemple ajudes directes per a uns viticultors cada vegada més empobrits i que, de seguir així, acabaran tirant la tovallola”, argumenten des de LA UNIÓ.

Per aquest motiu, l'organització demana que es contemple al sector productor de raïm de vi com a receptor de les ajudes extraordinàries i urgents de suport als llauradors i ramaders per a fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna i les adversitats climàtiques i, en conseqüència, s'inicien els tràmits per a l'habilitació dels fons necessaris i la publicació de la corresponent convocatòria.

Així mateix, l'organització considera que seria clau també posar en marxa una sèrie de mesures anticrisi que es poden executar i que ajudarien a salvaguardar al sector. En aquest sentit, reclama la destil·lació en crisi a més de la verema en verd ja articulada pel MAPA i que, segons el parer de l'organització, serà insuficient per a obtindre l'esperat equilibri abans de la pròxima campanya, com ja demanara en la campanya de 2020, derivada de l'impacte en els mercats del COVID-19.

LA UNIÓ explica que aquesta campanya s'ha caracteritzat per una notable demanda de vins blancs i rosats, la qual cosa ha provocat que pràcticament no hi haja. Per contra, les vendes de vi negre han sigut escasses. Considera que el sector s'enfronta a un panorama molt complicat, amb importants volums en cellers, que faria necessari aprovar per part del MAPA una destil·lació de crisi per a retirar del mercat la quantitat de vi negre suficient per a evitar una distorsió del mercat, que, com sempre, afectaria fonamentalment la baula més feble de la cadena, els productors, amb previsibles descensos en els preus de raïm i vi en origen que perceben.

Per això, l'organització considera imprescindible que s'establisca una ajuda a la destil·lació de crisi, voluntària per a vi a granel produït a Espanya en la campanya 2021-22. Finalment, demana que s'accepte i agilitze al més prompte possible perquè tinga impacte positiu en el sector. En la mateixa línia, ha sol·licitat una reunió amb la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris (DGPMA) per a tractar aquests temes en major detall.