LA UNIÓ demana que es depuren responsabilitats per l'incendi de Caudiel i que es donen indemnitzacions als llauradors afectats

LA UNIO - 01 Jul, 2022

El manteniment de l'activitat agrària, tant de cultius com de ramaderia extensiva als nostres pobles, és clau per a evitar l'expansió dels incendis

LA UNIÓ de Llauradors reclama que es depuren responsabilitats per l'incendi ocorregut el passat dia 17 de juny a Caudiel (Alto Palancia) que va afectar unes 150 hectàrees i que es prenguen mesures urgents per a evitar més focs en eixa zona.

LA UNIÓ indica que les persones responsables de les infraestructures i el manteniment de les vies ferroviàries han d'actuar ja, perquè és la tercera ocasió enguany que es produeixen incendis en el tram comprés entre Barracas i Caudiel. El mal estat de les vies provoca que els trens de mercaderies solten espurnes de baixada en frenar que cauen en la vegetació i provoquen d'aquesta manera els incendis. Per això, LA UNIÓ exigeix que es netege el màxim possible tot el perímetre de vegetació pròxim a les vies per a minimitzar els possibles efectes en el cas d'originar-se un incendi, i també que se solucione el problema de la deterioració de les vies.

L'organització agrària també reclama que una vegada es depuren les responsabilitats sobre les causes de l'incendi, els llauradors afectats per la destrossa dels seus cultius obtinguen indemnitzacions amb les quals posar en marxa al més prompte possible les seues explotacions.

Cal assenyalar que dins de les hectàrees afectades existien terrenys amb cultius en producció com oliveres centenàries, ametlers i fins i tot vinyes.

Un percentatge de la zona afectada eren també terres abandonades davant la falta de rendibilitat de l'agricultura en els últims anys. En aquest sentit, LA UNIÓ advoca per incentivar des de totes les instàncies perquè es mantinga un teixit productiu agrari als nostres pobles per a evitar l'abandó rural i la despoblació. “Un terreny cultivat evita l'expansió dels incendis i un altre abandonat és un focus de proliferació d'aquests, i també cal fomentar sens dubte la ramaderia extensiva com a mesura de prevenció enfront dels incendis. Si no apostem per l'agricultura i la ramaderia, els nostres pobles es moren i hi ha un risc evident que hi haja més incendis i desertització”, apunta LA UNIÓ.