LA UNIÓ demana que s'imposen aranzels als productes dels EUA però també alerta en cas de pèrdues no compensades sobre possibles responsabilitats patrimonials de la Unió Europea i Espanya

LA UNIO - 18 Oct, 2019
  • 2921
  • 0

Hui entren en vigor els aranzels de Trump que graven alguns dels nostres productes agroalimentaris per una mala decisió política europea que com sempre paga el sector agrari espanyol i valencià

LA UNIÓ de Llauradors, davant l'entrada en vigor des de hui dels aranzels del Govern de Donald Trump, veu necessari en contrapartida la imposició d'increments de preus d'entrada als productes agroalimentaris dels Estats Units i entre ells al de la fruita seca procedent d'allí que inunda els lineals dels nostres supermercats. Cal assenyalar que aquests aranzels, conseqüència d'una guerra política per les ajudes europees a Airbus, gravaran alguns dels nostres productes agraris (cítrics, oli, vi, porcí, etc) amb un 25% a l'hora d'entrar a territori estatunidenc, la qual cosa pot resultar molt perjudicial per als interessos del sector agrari.

LA UNIÓ ha dirigit un escrit al ministre d'Agricultura, Luis Planas, en el qual li emplaça a instar a la Comissió Europea a exercir totes les accions necessàries contra aquesta mesura d'increment dels aranzels imposada pels Estats Units a instàncies de l'OMC. “I més, tenint en compte que en breu es pot obrir una altra guerra aranzelària pel litigi de Boeing”, assenyala l'organització. En aquest sentit, li sol·licita així mateix al Govern d'Espanya un estudi de la repercussió de l'aplicació d'aquests aranzels en cadascun dels sectors agraris afectats amb la finalitat d'avaluar els danys de manera objectiva.

Possibles responsabilitats patrimonials UE-Espanya

Al mateix temps, LA UNIÓ li notifica a Planas que en el cas que els danys patits pels productors i empreses de la Comunitat Valenciana no es vegen convenientment indemnitzats es planteja una altra sèrie d'accions i entre elles podria estar la d'exigir responsabilitats patrimonials en les quals hagueren pogut incórrer la Unió Europea i el Govern d'Espanya.

Segons l'estudi realitzat per LA UNIÓ es podria determinar amb la normativa actual una relació de causalitat directa entre l'incompliment per part de la Unió Europea i de certs Estats membres (entre ells Espanya) de les recomanacions de l'OMC per a eliminar unes subvencions declarades com a il·legals i que ha provocat ara l'establiment d'aranzels per part dels Estats Units a certs productes agroalimentaris espanyols.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, Peris indica que “en primer lloc la Unió Europea ha d'imposar aranzels urgentment a productes estatunidencs, el Govern de la UE i Espanya estudiar els seus efectes, i que si es dóna la circumstància que la resposta comunitària no és l'adequada i els nostres productors i empreses tenen pèrdues ens plantejarem l'exigència de depurar responsabilitats a la Comissió Europea i Govern d'Espanya”.

Peris assenyala que “la doctrina sobre la responsabilitat patrimonial de les Administracions Públiques assenyala que aquestes han d'assumir les conseqüències dels danys que elles mateixes produïsquen. Per tant, els danys ocasionats en particulars per l'incompliment de les recomanacions de l'OMC han de ser assumits pels qui els van generar i no pels productors i empreses perjudicades”.

L'informe del Grup Especial de l'OMC davant la reclamació presentada pels Estats Units sobre les mesures que afecten el comerç de grans aeronaus civils (Cas Airbus), que es va distribuir a la Unió Europea el passat 22 de setembre de 2016, va posar de manifest que la UE i certs estats membres (entre ells Espanya) no havien complit les recomanacions i resolucions adoptades per l'OMC i, en particular, l'obligació d'adoptar les mesures apropiades per a eliminar els efectes desfavorables o retirar les subvencions específiques a Airbus.