LA UNIÓ denuncia que el Parlament Europeu vota demà una proposta de reducció de fitosanitaris, però no fa res per evitar les importacions amb matèries actives prohibides

LA UNIO - 21 Nov, 2023

Els EUA com a últim exemple torna a autoritzar l'ús del clorpirifos, una matèria activa prohibida a la UE, per la qual cosa l'organització critica la falta de coherència de les autoritats comunitàries que volen prohibir ací i permetre la seua entrada de tercers països

LA UNIÓ ha demanat als eurodiputats espanyols, a través de la seua organització estatal Unión de Uniones, que voten en contra del reglament sobre fitosanitaris que s'aprova demà en el Parlament Europeu i que preveu una reducció a la meitat d'aquests l'any 2030, sense cap mena d'alternatives viables per als llauradors. L'organització alerta que la nova norma europea continua sent limitant per a l'activitat agrícola en zones sensibles amb problemes fitosanitaris específics com és la Comunitat Valenciana.

L'organització denuncia a més la hipocresia de la Comissió Europea que planteja una proposta de reducció de fitosanitaris i al mateix temps no fa res per evitar les importacions amb fitosanitaris prohibits en el seu territori. En aquest sentit, com a últim exemple Estats Units ha tornat a autoritzar l'ús del clorpirifos prohibit a la UE des de 2020, per la qual cosa, segons el parer de Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora, “les autoritats europees haurien de revisar l'informe contrari a la seua autorització emés en el seu moment per l'EFSA per a no perdre competitivitat amb els productors de tercers països o bé prohibir les importacions amb productes tractats amb eixa matèria activa. Els productors i consumidors europeus ens mereixem el mateix tracte”. Peris reclama d'aquesta manera coherència perquè les dades d'intercepcions en fronteres de la UE amb productes que contenien clorpirifos són “demolidors i no podem continuar amb eixa disparitat de criteris en una cosa tan important com és l'ús adequat de fitosanitaris”.

Les organitzacions que integren la Unión de Uniones han remés així un escrit als eurodiputats espanyols perquè voten en contra de la proposta del reglament del Parlament Europeu i del Consell Europeu sobre l'ús sostenible de fitosanitaris, que es votarà demà, 22 de novembre, en el Parlament Europeu, perquè continua sent negativa i limitant per a l'activitat agrària i impossibilitaria el cultiu d'algunes produccions tradicionals en àrees qualificades com ecològicament sensibles.

L'organització ha denunciat al llarg dels últims mesos que les administracions posen com a objectiu de la nova política agrària la sostenibilitat i la sobirania alimentària, amb la reducció del 50% de fitosanitaris l'any 2030, però sense tindre en compte l'existència o no d'alternatives de mètodes de control no químic. Per això, sense inversió pública en investigació ni en transferència tecnològica ni en assessorament en mètodes alternatius al control químic de plagues, malalties i males herbes, el sector productor queda sense eines per a combatre-les. En aquest sentit, recorda que, de més de 1.485 matèries actives fitosanitàries registrades, a la Unió Europea només hi ha 444 admeses.

LA UNIÓ ja ve alertant fa mesos que la nova normativa per a l'ús de fitosanitaris a la Unió Europea comportarà una menor productivitat de l'agricultura perquè limita l'ús d'aquests productes sense cap justificació científica. Advertix que la normativa també suposarà una dependència més gran de les importacions d'aliments d’altres països, perquè produeixen amb molt menys respecte per al medi ambient i la seguretat humana i, per tant, la contribució a una agricultura menys sostenible en lloc d'anar en sentit contrari. Quant a l'ús dels fitosanitaris en zones sensibles, l'organització defensa que es continue aplicant la normativa actual, que ja preveu obligacions respecte a aquests productes per a evitar la contaminació de les aigües.