LA UNIÓ denuncia que la Conselleria d’Agricultura pujarà el cost de les assegurances agràries més d'un 10% per a l'any vinent

LA UNIO - 20 Dec, 2019
  • 2171
  • 0

Luis Javier Navarro, vicesecretari general, indica que “hem pagat en assegurances més del que hem cobrat en indemnitzacions, però no semblen entendre-ho així”

Colp dur des de la Generalitat a la malparada butxaca dels llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana. LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders denuncia que la Conselleria d'Agricultura ha confirmat, en el transcurs d'una reunió celebrada hui a València, una mesura que suposarà de mitjana una pujada de més del 10% en el cost de les assegurances agràries per a l'any vinent.

LA UNIÓ afirma que hores després d'aprovar-se els pressupostos de la Generalitat la primera mesura que es pren des de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; dirigida per Mireia Mollà, és pujar el cost de l'assegurança per als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana.

Agroseguro i ENESA -entitats estatals- han aprovat un increment de les primes de les assegurances agràries, sense cap oposició per part de la nostra Administració autonòmica. Ara, lluny de compensar la mateixa des de la Conselleria d'Agricultura, es redueix tant la subvenció base com les addicionals (a les marques de qualitat, entitats associatives i cultius de secà) que aportava fins hui per a la subscripció de les assegurances agràries, i per això s'encariran de cara a 2020.

LA UNIÓ considera il·lògica i injusta aquesta pujada perquè la sinistralitat dels últims anys està molt per davall de les indemnitzacions percebudes. Concretament, en els últims sis anys, la Comunitat Valenciana ha tingut un dèficit negatiu en la seua balança de les assegurances agràries de 175,5 milions d'euros; en pagar per un valor de 543 milions d'euros i percebre indemnitzacions per una quantitat de 368 milions d'euros.

Luis Javier Navarro, sotssecretari general de LA UNIÓ, assenyala que “les dades són evidents i hem pagat els llauradors i ramaders valencians bastant més del que hem cobrat en indemnitzacions; no entenc com li donen aquesta destralada a l'instrument que tenim per a compensar les nostres rendes en un context de crisi generalitzada de preus”.