LA UNIÓ denuncia que la Unió Europea va interceptar només entre maig i juny un total 39 enviaments en ports europeus amb llimes de l'Argentina infestats amb plagues devastadores

LA UNIO - 12 Jul, 2020
  • 2938
  • 0

La Comissió Europea presenta un esborrany d'avaluació d'impacte molt favorable a l'acord d'associació UE-Mercosur sense tindre en compte aquesta evidència de la gravetat de les plagues

 

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que les plagues són una de les principals amenaces per als citricultors de la Comunitat Valenciana i un exemple són les 39 intercepcions que només en els mesos de maig i juny han tingut les llimes procedents de l'Argentina en ports europeus per estar infestades amb plagues com la temible Mancha o la Cancrosis.

En relació a aquest tema, la Comissió Europea ha publicat un Esborrany d'avaluació final de les possibles repercussions econòmiques, socials, mediambientals i en els drets humans de la part comercial de l'Acord d'Associació entre la Unió Europea i Mercosur (l'Argentina, Brasil, Paraguai i l'Uruguai), desenvolupat per la London School of Economics, on diu que l'impacte en sectors agroalimentaris sensibles de la UE seria limitat i crida l'atenció que no tinga en compte la llima.

Les dades són clares i contradiuen l'anterior. Segons Europhyt -Sistema de notificació de la Unió Europea per a intercepcions fitosanitàries- als quals ha tingut accés LA UNIÓ, l'Argentina ha vist com es rebutjaven un total de 33 partides (1 al maig i 32 al juny) de llimes amb Phyllosticta citricarpa, 2 amb Xanthomonas (juny) i 1 amb el fong Elsinë. Al juny també cal destacar els 3 lots de cítrics refusats amb Thaumatotibia leucotreta originaris de Sud-àfrica.

Si s'analitzen les dades comparatives entre 2019 i 2020, es desprén que l'Argentina ja té durant els primers sis mesos d'enguany un 86% més d'intercepcions que en tot l'any passat i si ens circumscrivim al Citrus Black Espot suposen un 94% més que el 2019 complet. En el cas de Sud-àfrica, encara que a hores d'ara ja consten un 91% més d'intercepcions que en 2019, cal tindre en compte que les importacions acaben d'iniciar-se i encara hi ha sis mesos per davant.

Durant aquests primers sis mesos de l'any ja es porten també mateixes intercepcions de Xanthomonas que en tot l'any passat i en el cas de la Thaumatotibia els enviaments rebutjats en aquestes dates ja són un 300% més elevats que en 2019.

Aquestes noves deteccions posen de manifest, segons el parer de LA UNIÓ, la greu amenaça i el risc evident de propagació i contaminació d'aquestes malalties greus de quarentena com són entre altres la Mancha Negra o el Cancro que no són presents encara a la Unió Europea i l'entrada de les quals seria letal per a la nostra citricultura. És convenient per tant abans de signar qualsevol acord comercial analitzar els efectes per als productors europeus en tots els seus vessants, establir mecanismes més estrictes de control en frontera i prohibir l'entrada de qualsevol producte que no haja sigut produït sota la mateixa normativa que exigeix la Unió Europea a les produccions pròpies.

Precisament, divendres passat, aquesta organització protestava a València per a exigir solucions contra la plaga del cotonet dels cítrics, una plaga importada des de Sud-àfrica que afecta a cada vegada més comarques citrícoles del nostre territori.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, reitera que “es necessiten protocols rigorosos de control de les importacions que arriben a l'àmbit comunitari perquè mentre les autoritats no s'ho prenguen de forma seriosa i no s'establisca el tractament de fred, les plagues continuaran causant un considerable crebant econòmic per a les Administracions Públiques i per als llauradors”.

País

Especie

Plaga

Mayo

Junio

total

Argentina

Citrus limon

Phyllosticta citricarpa

1

32

33

Argentina

Citrus limon

Elsinoé

 

4

4

Argentina

Citrus limon

Xanthomonas

 

2

2

China

Citrus limon

Phyllosticta citricarpa

 

1

1

Sudáfrica

Citrus sinensis

Thaumatotibia leucotreta

 

3

3

Uruguay

Citrus sinensis

Xanthomonas

 

1

1

 

 

 

1

43

44

Font: LA UNIÓ, amb dades de Europhyt