LA UNIÓ denuncia que l'acord comercial de la UE i Sud-àfrica duplica en només dos anys el preu de les exportacions sud-africanes de cítrics als mercats comunitaris

LA UNIO - 26 Nov, 2018
  • 3414
  • 0

En contraposició, la primera part de la nostra campanya ha estat desastrosa per als productors, fonamentalment per la gran presència de mandarines sud-africanes fins a mitjan novembre en els lineals dels supermercats europeus

L'Acord Comercial entre la Unió Europea i Sud-àfrica en vigor des de 2016, i que perjudica enormement als citricultors de la Comunitat Valenciana i de la resta de l’Estat, segueix deixant dades que demostren els avantatges per al país africà i que fan reclamar de nou a LA UNIÓ de Llauradors una revisió de l'acord que destrossa any rere any les nostres produccions primerenques de mandarines i arrossega l'esdevenir posterior de tota la campanya.

Segons l'estudi elaborat per LA UNIÓ els preus d'exportació aconseguits per Sud-àfrica han crescut en només dos anys de forma exponencial des de la signatura de l'acord. La mitjana d'augment des que es va subscriure aquest acord comercial és del 50% (53% en taronges després de passar de 0,39 €/kg a 0,58 €/kg i del 47% en mandarines en elevar-se de 0,67 €/kg a 0,91 €/kg en l'última campanya). Les cotitzacions d'aquesta manera s'han duplicat, mentre les nostres segueixen baixant.

Per la seua banda, les exportacions sud-africanes han crescut des que es va signar l'acord un 10% en taronges i un 11% en mandarines, batent el seu rècord amb 2 milions de tones. Holanda, Regne Unit i Portugal són els tres principals països d'entrada, precisament aquells països on els ports realitzen una inspecció més laxa dels enviaments després de desaparèixer Espanya com a port de recepció.

També la superfície de cultiu de cítrics en el país africà s'ha elevat un 11% de mitjana després de l’acord i si ho circumscrivim a mandarines la xifra puja fins al 17%. Com ho han fet així mateix les vendes de plantons que s'han duplicat a Sud-àfrica, sobretot els de varietats de mandarines tardanes, molts dels quals entraran en producció en els pròxims anys.

La primera part de la campanya citrícola ha sigut desastrosa per als productors de la Comunitat Valenciana i bona part d'açò obeeix a la subscripció de l'acord comercial i la presència en els lineals de les tendes i supermercats espanyols fins a fa pocs dies d'una gran quantitat de cítrics de països tercers. No és excusa per tant el conveni de collidors en la seua incidència en els preus d’enguany, com s'assegura des d'alguna instància interessada, doncs és el mateix del passat any.

Milers de tones de les nostres mandarines -sobretot satsumes i clementines- s'han quedat en els arbres aquesta campanya sense arreplegar en quedar desplaçades dels mercats europeus per la saturació de cítrics de països tercers com Sud-àfrica que gaudeixen a més d'accés lliure en mandarines i tracte preferencial d'entrada en taronja que a més es liberalitzarà totalment en 2026.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, creu que les autoritats europees han de ser conscients del tremend dany que realitzen als seus productors de cítrics acords preferencials com el signat amb Sud-àfrica i han de reaccionar amb mesures de protecció. En aquest sentit Peris reitera que “acords com aquest exerceixen una clara competència deslleial en matèria laboral, fitosanitària, amb una evident falta de control duaner i uns protocols d'importació molt laxos que ens creen inseguretat davant la possible entrada de plagues inexistents de moment en la nostra citricultura”.