LA UNIÓ denuncia que les explotacions de llet en la Comunitat Valenciana cauen a la meitat en oví, el 20% en caprí i quasi el 18% en boví
Indica com a principals causes l'augment dels costos de producció i el baix preu de la indústria i demana un sistema públic d'elaboració de costos de producció per als contractes obligatoris
LA UNIÓ Llauradora i Ramadera denuncia la desfeta de la baula productora del sector lacti durant 2022 en la Comunitat Valenciana, amb un tancament de granges superior a les xifres habituals, i xifrada en el 50% en oví, el 20% en caprí i pròxima al 18% en boví de llet. Són les dades del sector boví, oví i caprí de llet de desembre de 2022 publicades per part del Ministeri d'Agricultura i comparades amb les mateixes dates de 2022.
Si bé les dades mostren una mala situació en tot el territorio estatal, algunes CCAA com la Comunitat Valenciana han patit en major mesura aquesta reducció d'explotacions ramaderes de llet.
En oví de llet el territori més afectat d'Espanya és la Comunitat Valenciana on mentre al desembre de 2021 hi havia 8 granges que van entregar llet, al desembre del passat ja només va haver-hi 4, per la qual cosa es van reduir a la meitat.
En boví, repeteix la Comunitat Valenciana en tot l'Estat com una de les que més explotacions va perdre només per darrere de la Rioja, un total de 3, després de passar de 17 en 2021 a 14 en 2022, la qual cosa representa un descens del 17,6%.
Finalment, el sector caprí, ha passat de 74 granges en 2021 a 59 en 2022 (-15), la qual cosa suposa un 20,3% menys.
Fruit d'aquesta crisi en la baula productora s'ha donat una forta caiguda en la producció que, sens dubte, s'ha traslladat fins al consumidor. En total s'han produït 60.000 tones menys de llet en el conjunt estatal, amb una caiguda en la producció respecte a l'any passat del 1,8% de llet d'ovella, 2,2% de llet de vaca i 2,2% de llet de cabra.
LA UNIÓ destaca que en 2022 s'han incrementat considerablement els costos de producció, principalment dels pinsos, d'al voltant del 30-40% respecte de 2021, xifra que s'eleva fins a un 50% si es compara amb 2020. A això caldria afegir-li els augments en costos d'electricitat, mà d'obra, gasoil o productes veterinaris.
L'organització critica que la indústria només ha considerat pujades raonables de preu massa tard, quan la llet començava a escassejar, la qual cosa no sols ha provocat els tancaments, sinó que a les poques explotacions que segueixen no els isquen els números. Per això LA UNIÓ proposa ajudes per als productors i l'establiment d'un sistema públic d'elaboració de costos de producció de referència per als contractes agroalimentaris obligatoris establits en la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària.
“Tots veiem esplèndides campanyes de promoció que diuen l'important que són les granges per a mantindre un medi rural viu, un paisatge de qualitat, els esforços que fem els ramaders a millorar el benestar dels nostres animals i millorar el nostre impacte en el medi ambient,; però darrere d'aquestes campanyes s'amaga aquesta realitat, la d'un sector que en molts casos no aconsegueix rendibilitat, i que en els pocs casos en els quals ho fa, no és suficient per a tindre una vida digna perquè hi haja un relleu suficient en el sector”, critiquen des de l'organització., “Abans d'una publicitat bonica ha de vindre la remuneració justa”, conclouen.