LA UNIÓ denuncia que només un 19 % del preu al consumidor repercuteix en els llauradors i ramaders

LA UNIO - 13 Sep, 2018
  • 2049
  • 0

Demanda una revisió urgent de la Llei de la Cadena Alimentària per a millorar el preu als productors

LA UNIÓ de Llauradors, després d'analitzar les dades proporcionades per la nova eina de seguiment de preus dels aliments d'Eurostat, ressalta que a Espanya només un 19,2 % del preu pagat pels consumidors en alimentació repercuteix sobre els productors.

Les dades d'Eurostat reflecteixen que aquesta xifra és de les més baixes dels països d'Unió Europea i reafirma la crítica continuada de l'Organització Agrària sobre el deficient funcionament de la cadena alimentària i en la necessitat d'una urgent revisió. En el cas d'Espanya, el component dels preus pagats a llauradors i ramaders que es reflecteix en el que paguen els consumidors és només un 19,2 %, el segon més baix dels països les dades dels quals es mostra i molt allunyat de països com Alemanya, on aconsegueix el 48,3 %.

Encara que l'eina de seguiment de preus d'Eurostat de com es transmeten dels productors als consumidors maneja càlculs basats en dades existents de 2005 a 2014, des de l'entrada en vigor de la Llei 12/2013 de Mesures de Millora de Funcionament de la Cadena Alimentària, es constata que la situació no ha millorat.

Les conclusions sobre l'evolució del diferencial entre preus en origen i al consumidor dels productes frescos de consum més habituals revelen que en aquests últims anys aquest diferencial s'ha mantingut invariable o estable en 9 productes dels analitzats (vedella, corder, carabasseta, ceba, bajoca verda plana, pimentó verd, tomaca redona llisa, carlota i llima), ha descendit en 4 (taronja tipus Navel, clementines, peres i ous classe M) i ha augmentat en 8 productes (pollastre fresc, conill de granja, porc, creïlla, bleda, enciam romà, poma Golden i plàtan).

L'organització considera que les dades recolzen la seua petició d'una revisió urgent de la Llei de la Cadena Alimentària per a fer-la més ambiciosa en els seus instruments i en els seus objectius, amb la finalitat de millorar els preus que perceben els llauradors i ramaders per les seues produccions, sense que açò implique perjudicis pels consumidors.
En aquest sentit, a través de la seua organització estatal Unión de Uniones ha presentat al Ministeri les seues propostes sobre la definició de posició de domini del mercat i l'abús que s'exerceix des de la mateixa, així com observacions al projecte de Directiva Europea sobre Pràctiques Comercials deslleials, que es debat en la UE, per a millorar la protecció als productors.

L'organització espera que el Ministeri concrete les seues línies de treball per a “aconseguir un marc de relacions més justes i equilibrades entre els actors de la cadena alimentària”, tal com va anunciar el ministre d'Agricultura, Luis Planas, en la presentació del seu programa d'acció per a la Legislatura i s'apresta a col·laborar en aquest objectiu.