LA UNIÓ elabora i actualitza una guia d'interés per al sector agrari pel coronavirus

LA UNIO - 25 Mar, 2020
  • 1344
  • 0

Les últimes novetats fan referència al desplaçament de treballadors agrícoles en vehicles

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders ha elaborat una guia per als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana en la qual actualitza diàriament totes les novetats sobre l'aplicació de les mesures de l'estat d'alarma per al sector agrari.

Aquesta guia s'actualitza periòdicament en funció del que es va aprovant (normativa, disposicions, acords, etc.,) o de les directrius que transmeten les diferents Administracions competents. Compta també amb un document amb preguntes freqüents que desperta un enorme interés entre el col·lectiu agrari. Les actualitzacions es publiquen en la web de LA UNIÓwww.launio.org, així com en les xarxes socials (twitter i facebook de l'organització).

L'última novetat fa referència a l'aplicació de les mesures de l'estat d'alarma a l'hora de realitzar desplaçaments per a exercir l'activitat agrària. Deu dies més tard de la declaració d'alarma, i després d'una enorme confusió i preocupació en el sector amb ordres d'unes comunitats autònomes diferents a unes altres, les  directrius són les següents: 

• Vehicles turismes per a anar al camp o a tasques agrícoles, excepcionalment podran viatjar dues persones, el conductor i un passatger en els seients de darrere

• Vehicles de set places, podran viatjar dues persones

• Vehicles-furgonetes de 9 places, podran viatjar 3 persones. En aquest cas, LA UNIÓ sol·licita una modificació i insta que puguen desplaçar-se fins a 4 persones en les mateixes dau el volum de mà d'obra que es necessita el sector agrari per a tasques com la poda o la recol·lecció.

En tots els desplaçaments hauran de respectar-se les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries i en els quals haja de viatjar més d'una persona en el vehicle, respectarà que vaja com a màxim una persona per cada fila de seients, mantenint-se la major distància possible entre els ocupants. LA UNIÓ critica que a pesar que el ministre d'Agricultura, Luis Planas, haja fet aquest anunci en roda de premsa, no es faça oficial mitjançant la publicació d'una instrucció en el BOE o d'un ofici que es trasllade tant al sector com als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.

A destacar també la clarificació d'altre dels dubtes amb més consultes de persones no professionals del sector i persones jubilades de desplaçament a les seues explotacions. En aquest sentit el Ministeri d'Agricultura ha traslladat a LA UNIÓ que, a l'ésser el sector agrari una activitat essencial, s'autoritza el desplaçament però únicament per a tasques imprescindibles. En el cas de les persones jubilades, tenint en compte que és el col·lectiu més vulnerable en aquesta crisi, si les labors no són imprescindibles, aquestes haurien de suprimir-se en aquest període d'alarma. També existeix confusió sobre la venda de productes agroalimentaris en mercats no sedentaris. La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana va emetre un document oficial en la qual permetia la instal·lació de llocs d'alimentació i drogueria (higiene i neteja) en eixos mercats, per a després posteriorment desdir-se i deixar-ho només per a localitats sense cap establiment.