LA UNIÓ i altres associacions apícoles presenten al Consell un pla de viabilitat per a evitar la desaparició del sector

LA UNIO - 26 Jan, 2021

Després de la mobilització del passat 6 de novembre, el sector entrega les seues reivindicacions

Organitzacions agràries com LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i altres associacions representatives del sector apícola de la Comunitat Valenciana han entregat a la Conselleria d'Agricultura un Pla de Viabilitat de l'Apicultura Valenciana a fi d'evitar la seua desaparició.

Aquest acord entre totes les entitats apícoles sorgeix després de la històrica mobilització conjunta del sector el passat 6 de novembre, que va consistir en una camionada sense precedents a la ciutat de València, i desitja traslladar-li a la Conselleria d'Agricultura i a la Generalitat quins són els motius principals de la crisi d'aquest sector. Els apicultors han fet arribar les seues reivindicacions així a la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà; al Secretari Autonòmic, Roger Llanes; i al Director General de Desenvolupament Rural, David Torres.

El document recull els punts clau sobre els quals s'ha d'actuar immediatament perquè l'apicultura no desaparega en la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, aquest sector arrossega una crisi sanitària, mediambiental i burocràtica des de fa diversos anys a la qual es vol donar solució amb una sèrie de mesures encaminades a:

• Eliminar la normativa que impedeix l'assentament de ruscos en època de floració de cítrics en la Comunitat Valenciana. (Pinyolà).
• Suport i promoció de la investigació relacionada amb la sanitat apícola.
• Inclusió de les ajudes agroambientals a l'apicultura en el pròxim Pla Estratègic Territorial dins del Marc Nacional del Programa de Desenvolupament Rural per al període 2021-2027, amb fons equiparables a la resta de Comunitats Autònomes.
• Establir més controls sobre el correcte ús dels productes fitosanitaris en floració per a evitar la mortaldat d'abelles.

D'altra banda, se sol·licita també a la Generalitat que realitze controls més exhaustius perquè la mel d'importació complisca els mateixos requisits que se'ls obliga complir al productor nacional.