LA UNIÓ i AVA arremeten contra l'Administració per malbaratar 795.000 euros per als judicis contra els llauradors expropiats en Parc Sagunt II

LA UNIO - 07 Feb, 2023

Envien una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, per a sol·licitar-li una solució

LA UNIÓ Llauradora i Ramadera i l'Asociación Valenciana de Agricultores (AVA-ASAJA) acreixen les seues crítiques cap a la Generalitat Valenciana i el Govern central després de conéixer que l'empresa pública Espais Econòmics Empresarials (EEE), participada per totes dues administracions, destinarà 795.000 euros a la contractació d'advocats i procuradors per a dur a terme els judicis contra els expropiats de Parc Sagunt II on es projecta la gigafactoría de Volkswagen.

Segons publica la Plataforma de Contractació del Sector Públic, dependent del Ministeri d'Hisenda, EEE ha publicat una licitació –el termini de presentació de la qual acaba demà– amb un valor estimat de 700.000 euros per a contractar els serveis d'assessorament i defensa lletrada davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Així mateix, EEE ja ha adjudicat per altres 95.000 euros la contractació de procuradors per a aquesta mateixa guerra judicial, sent l'adjudicatari el despatx madrileny María de la Mar de Villa.

LA UNIÓ i AVA-ASAJA recriminen a l'Administració per “voler quedar-se borni perquè el teu enemic es quede cec” i de “preferir gastar-se els diners públics en advocats madrilenys abans que en llauradors valencians”. Les organitzacions agràries recorden que EEE ha decidit anar als tribunals a pesar que en la majoria de processos se sol tindre en compte el preu just que avala el jurat provincial d'expropiació, un òrgan oficial de la pròpia Administració que gaudeix dels principis de legalitat, veracitat i encert. A més del pressupost assignat, el sector afig que EEE podria malbaratar més si contracta perits independents i, en cas de perdre els pleits i ser condemnat en costes, hauria de sufragar les despeses de la defensa dels expropiats i els interessos, entorn del 10% del total litigat, derivats del retard dels pagaments durant els anys que dure el judici.

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris i el president de AVA, Cristóbal Aguado, titllen de “kafkià i ridícul el teatre que està muntant l'Administració en recórrer contra la valoració del jurat d'expropiació, amb àmplia presència de l'Administració, i en oferir als expropiats que els defense l'advocacia de l'Estat si decideixen no personar-se, que naturalment pagarà amb diners de l'Estat per a enfrontar-se a la mateixa Administració. Jo m'ho guise, jo m'ho menge, i que ho paguen els llauradors”.

Petició urgent a Ximo Puig

Arribats a aquest punt, LA UNIÓ i AVA han dirigit una carta conjunta al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a fi de sol·licitar-li un punt de trobada que permeta proporcionar una solució beneficiosa per als propietaris dels terrenys: “El màxim representant de les valencianes i els valencians té una excel·lent oportunitat per a demostrar que està al nostre costat i que desitja que la iniciativa empresarial de Volkswagen siga positiva per al conjunt de la societat i no es pague a costa de la butxaca dels llauradors”.